23948sdkhjf

Fire fra Fyn står sammen om demens

Kommuner samarbejder om nyt rådgivnings- og aktivitetscenter for demente og pårørende.

Langeland, Faaborg-Midtfyn, Nordfyns og Assens Kommune er gået sammen om at etablere et mobilt rådgivnings- og aktivitetscenter for borgere med demens og deres pårørende.

Sundhedsstyrelsen har bevilget 1.881.128 kroner til projektet i perioden december 2017 til september 2019.

Det er specielt arbejdet med at sikre mennesker med demens, herunder især yngre, tilgængelige tilbud i tyndt befolkede områder, der har været udfordringen hidtil.

Første skridt er nu at få ansat en centerleder til det nye rådgivnings- og aktivitetscenter. Centret bliver mobilt, det vil sige at der ikke etableres et fysisk center, men aktiviteterne bliver udviklet og afviklet på skift lokalt i kommunerne.

Lige nu arbejder en nedsat styregruppe med at arrangere et ”kick-off” arrangement i begyndelsen af det nye år. Derudover arbejder gruppen på at finde ud af, hvordan de kan engagere frivillige og skabe grobund for et godt netværk for de frivillige på tværs af kommunerne.

- Det er dejligt, at Sundhedsstyrelsen kan se potentialet i vores projekt. I de fire kommuner arbejder vi jo alle med at forbedre vilkårene for demente og deres pårørende. Det nye mobile rådgivnings- og aktivitetscenter, som vi nu opretter, er et meget vigtigt skridt på vejen, og understøtter arbejdet i vores respektive kommuner. Jeg glæder mig til det tværkommunale samarbejde. Vi skal bl.a. udvikle aktiviteter som fysisk aktivitet for demente og pårørende, socialt samvær og pårørendekurser og et mobilt bibliotek for velfærds-teknologi fortæller Jeanett Fondt, formand for styregruppen og leder af daghjem og demensteam i Assens Kommune.

Det mobile center etableres ud over de fire kommuner også i samarbejde med Center for Kommunikation og Velfærds-teknologi og Udviklingscenter for Demensområdet på Fyn.

Fakta

Regeringen og satspuljepartierne har afsat i alt 37,5 mio. kroner til at understøtte etableringen af 12-15 rådgivnings- og aktivitetscentre for mennesker med demens og deres pårørende, herunder særligt yngre med demens.

 

De nye tilbud er et initiativ under den nationale demenshandlingsplan, der bl.a. har fokus på tidlig opsporing af demens, og på at Danmark skal være et mere demensvenligt samfund.

 

Mennesker med demenssygdomme og deres pårørende skal kunne henvende sig og få støtte og rådgivning på rådgivnings- og aktivitetscentrene – som udgangspunkt uden visitation.

 

De 13 projekter, der har fået støtte, har deltagere fra i alt 40 kommuner, 5 regionale enheder, en række frivillige organisationer samt andre samarbejdspartnere. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079