23948sdkhjf

Hygge, sjæl og charme præger aarhusianske plejehjem

Aarhus Kommune deler ud af erfaring med indretning af kommunens plejehjem. Det er resulteret i ’boligmagasinet’ [pleje]HJEM.

Aarhus Kommune har udgivet et 100-siders boligmagasin om indretning af plejehjem, med titlen [pleje]HJEM.

Magasinet skal inspirere forstandere, plejehjem og nye medarbejdere og er i form og udtryk ligesom ethvert boligmagasin. I stedet for villaer og ejerlejligheder, viser det boligreportager fra aarhusianske plejehjem med temaer som: Det nybyggede plejehjem, det renoverede plejehjem, den flotte gang, et smukt indgangsparti, spisekøkkenet, hjemmets oaser ude og inde, tips til interiør og detaljer, det veldækkede bord, opskrifter og meget mere.

Indsatsen på plejehjemmene begyndte i 2013, hvor byrådet afsatte 13 mio. kr. til en såkaldt besjælings-indsats. En arkitekt har haft ansvaret for at gentænke indretningen af plejehjemmene, så opholdsstuer og gangarealer blev hyggelige. Det har de oplevet på Plejehjemmet Husumvej:

- Beboere og pårørende har reageret positivt på, at vi har fået malet og skabt en langt bedre sammenhæng i inventaret i opholdsrum og på gangene. Der er for eksempel skabt mere aktivitet for beboerne ved, at det dejlige fugleliv uden for med foderbrætter er kombineret med fugletegninger og fuglelyde inden for. Det skaber liv. Samtidig har mange beboere demens og for dem giver det også ro, at mørke farver er skiftet ud med sand, jord og lyse farver, siger Pama Subakaran, forstander på Plejehjemmet Husumvej.

Ny hjemlighed

Et eksempel finder man også på plejehjemmet Madsbjerg: Lange gange og linoleumsgulve er fortid. Her har LINK arkitektur udarbejdet en indretningsløsning.
Der er etableret frisørsalon, biograf, systue og pejsestue med sjæl og personlighed. Med nye møbler, belysning og tapeter har arkitekterne sat et hjemligt præg på Madsbjerg. Farver og tekstur på vægge og døre samt løse tæpper og kunst understreger, at der er tale om et hjem, ikke en institution.
Praktiske hensyn er afvejet med hensynet til hjemlighed og æstetik. Plejehjemmet er en arbejdsplads, hvor funktionelle rammer for medarbejderne er vigtige. Men først og fremmest skal det fungere som et hjem.

Inviterer til ophold

De fælles ankomst-, gang- og opholdsarealer på Madsbjerg er nu indrettet med hver deres identitet, der inviterer til ophold. De bløde sofaområder har udsigt til søen og er placeret tæt ved det fælles ankomstområde og et legeområde for børn.
Ved indgangen til den enkelte bolig er der via indgangsdøre i forskellige farver og hylder til personlige genstande skabt rum for hjemliggørelse og identitet.

Som en del af projektet har LINK arkitektur udviklet en designguide, der beskriver konceptet for disponeringen og indretningen. Manualen indeholder forslag til inventar, materialer, belysning og farver. Det betyder, at den i fremtiden kan anvendes af plejehjemmet til inventar-, maler- og belysningsoplæg og til styring af udbud for inventarindkøb.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079