Nye anbefalinger for den palliative indsats
En række nye anbefalinger fra om den palliative indsats over for patienter med livstruende sygdom er på vej ud til kommuner, praktiserende læger og hospitaler.
Anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen skal være med til at give alle lige adgang til palliative tilbud, løfte kvaliteten og understøtte samarbejdet på tværs.
Anbefalingerne har fokus på, at det er vigtigt, at patienter med livstruende sygdomme så tidligt som muligt i deres sygdomsforløb får klarhed over, om de har behov for lindring, skriver Sundhedsstyrelsen. Det er helt afgørende for at sætte de rette palliative indsatser i gang – uanset om de er af fysisk, psykisk, social og/eller eksistentiel/åndelig karakter. Derudover sætter anbefalingerne fokus på at støtte samarbejdet mellem alle faggrupper, der arbejder indenfor det palliative område på tværs af sygehuse, almen praksis og kommuner, for at skabe bedre sammenhæng og kontinuitet i patientforløbene.
I Kræftplan IV er der afsat 80 mio. kr. i perioden 2017-2020 og yderligere 29 mio. kr. årligt fra 2021 til at styrke den bassale palliative indsats for kræftpatienter. Midlerne skal sikre en ensartet implementering af de nye anbefalinger på tværs af kommunerne. |
- De nye anbefalinger skal give den samme adgang til smertelindring overalt i landet - uanset diagnose. Mange lever længere med en livstruende sygdom, og derfor spiller den palliative indsats en stadig større rolle. Og alle patienter med livstruende sygdom, ikke kun med kræftsygdomme, kan have behov for smertelindring. Derfor skal kvaliteten løftes med bedre samarbejde på tværs af hospitaler, kommuner og praktiserende læger, udtaler sundhedsminister Ellen Trane Nørby.
Anbefalingerne er en revision af Sundhedsstyrelsens anbefalinger fra 2011.
Du kan se de nye anbefalinger på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
De nye anbefalinger er opdelt i fire hovedområder: kilde: Sundheds- og Ældreministeriet. |