23948sdkhjf

Julegudstjeneste målrettet demensramte taler til alle sanser

Tarm Kirke slår dørene op for en julegudstjeneste målrettet mennesker med demens - gennem hele gudstjenesten vil der være fokus på at påvirke alle sanser.

Lyden af kirkeklokker og orgelmusik, duften af stearinlys og grangrene, synet af alteret, prædikestolen og skibet. Dét er nogle af de sanseindtryk, ældre i Skjern-Tarm bliver mødt med, når Tarm Kirke den 14. december slår dørene op for den første egentlige demens-julegudstjeneste i Skjern Provsti i samarbejde med Aktivitet Syd og frivillige ved kirken og ved Seniorgården i Tarm.

Gudstjenesten bliver traditionel med indgangsbøn og fadervor og alt, hvad der ellers hører sig til. Men prædiken bliver ultrakort og fokus gennem hele gudstjenesten bliver på at påvirke alle sanser.

- Julen vækker nogle særlige minder, derfor valgte vi julegudstjenesten til de demente. Der bliver klokkeringning, bedeslag, salmer, dufte, lys og både juletræ og julekrybbe. Kirkekaffen bagefter bliver med æbleskiver, fortæller sognepræst Birgitte Nør Jahn og forklarer:

- Selv når man ikke længere kan holde styr på ord, har man måske stadig de andre sanser i behold.

Genkendelighed

Derfor er det også velkendte julesalmer som blandt andet 'Et barn er født i Betlehem' og 'Dejlig er den himmel blå', der er på programmet.

- Nogle synger vi måske kun første vers af, men så kan det være, at vi synger det flere gange, fortæller sognepræsten.

Som mange andre præster tager Birgitte Nør Jahn ud og holder gudstjeneste på de lokale plejehjem hver 14. dag. Men til julegudstjenesten i år kommer plejehjemsbeboerne altså til hende. Og hun glæder sig til at invitere de ældre demensramte indenfor i kirken.

- Kirkerummet giver nogle erindringer og noget genkendelse, som man ikke bringer frem ved en gudstjeneste på et plejehjem. I kirken har vi rummet og stemningen og orgelbruset. For demente er genkendelsen ekstra vigtig. Mange kan huske brudstykker af salmer længe efter, at de har glemt alt andet. Bagefter kan de muligvis ikke huske, at de har været til gudstjeneste, men det er stadig værdifuldt, at de har haft en god oplevelse, siger hun.

Sognepræsten minder om, at kirken er åben for alle - også til en julegudstjeneste for mennesker med en demenssygdom.

- Der er lagt op til, at andre rigtig gerne må komme og være med. Det giver et fællesskab, og det kunne måske hjælpe os til at få noget sang ind i kirken, siger hun.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.147