23948sdkhjf

Lille sensor afslører effekten af hjælpemidler

WelfareTrack er en sensor, der sættes på elektroniske hjælpemidler. Dermed kan kommuner måle brugen af hjælpemidlerne - og handle derefter.

Velfærdsteknologi kan gøre livet mere selvstændigt for ældre og handicappede - og lette plejepersonalets fysiske belastninger. Men hvis hjælpemidlet bruges forkert - eller slet ikke bruges - er udgifterne til hjælpemidlerne ikke pengene værd.

Nu har virksomheden Device Intelligence ApS opfundet sensoren WelfareTrack, der kan måle brugen af diverse elektroniske hjælpemidler.

Sensoren sender trådløst data til en central enhed, som personalet herefter kan bruge til at måle brugen af apparaterne og behovet for service.

Informationerne, som sensoren opsamler, sendes til en enhed, som kan tilgås fra både computer, tablet eller smartphone - parate til at blive analyseret.

Udviklet med kommuner
I halvandet år har Device Intelligence udviklet sensoren for at imødekomme kommunernes behov for tracking. Sensoren er blandt andet udviklet efter tæt dialog med Aarhus Kommune - og det var også i Aarhus, WelfareTrack for nylig fik overrakt ’Særprisen’ i forbindelsen med konkurrencen ’CareWare Next’.

Den lille sensor ’WelfareTrack’ fik for en måneds tid siden ”Særprisen” på CareWare Next, der er et spin off af den årlige CareWare-konference i Aarhus.
- Det er superfedt at blive anerkendt for det arbejde, man laver. Det er et skulderklap fra otte dommere, der tror på os. Og så er det en fantastisk eksponering, som vi kan bruge i vores markedsføring, siger Joachim Kristensen fra WelfareTrack.
Virksomheden WelfareTrack består af Joachim Kristensen, Jens Nygaard Jensen og Palle Bro, der alle arbejder med elektronik, softwareudvikling og salg.

Søren Pallesen fra Center for Frihedsteknologi i Aarhus fortæller:

- Vi har valgt at benytte WelfareTracks kompetencer til at teste andre velfærdsteknologiske løsninger, således at vi faktisk bruger WelfareTrack til at teste træningsudstyr og demens-hjælpemidler, fortæller Søren Pallesen, der er projektleder i implementeringsteamet.

Søren Pallesen er blandet andet med til at teste velfærdsteknologi til fysisk og psykisk uro hos mennesker med demens. WelfareTrack er derfor blevet benyttet på både glasfiberdyr, rat med duft og musik og træningsudstyr.

- Her igennem fik vi kvantitative data, som vi senere kunne analysere og finde ud af, hvor mange gange teknologierne blev benyttet - og om de overhovedet blev brugt. De objektive vurderinger er et godt supplement til spørgeskemaer og interviews med plejepersonalet, forklarer Søren Pallesen.

Undgå nedbrud
- Et af ønskerne fra kommunerne har været at undgå nedbrud på hjælpemidler. Nedbrud kan forebygges ved at overholde service. Men en del elektroniske apparater skal serviceres med intervaller, der er afhængige af intensiteten af brugen. Hvis man kan måle intensiteten, kan man forebygge nedbrud - og spare penge i reparationer, forklarer Joachim Kristensen.

Hvis et hjælpemiddel ikke bruges, som det er hensigten, kan det også være med til at afsløre funktionsnedsættelser hos borgeren. Altså kan WelfareTrack være et middel til tidlig opsporing.

Gevinstrealisering
Device Intelligence har regnet på, hvornår kommunerne får realiseret en gevinst af at investere i en tracker til et hjælpemiddel, forklarer Joachim Kristensen:

- Hvis man på et plejehjem med 40-50 beboere, hvor alle har skylle/tørre-toiletter installeret, øger korrekt brug af toiletterne med 10 procent, svarer det til, at man kan frigøre mandskab svarende til en social- og sundhedsmedarbejder om året, siger Joachim Kristensen.

- Som udgangspunkt kan man sige, at hvis man har installeret et toilet hos en borger, og borgeren stadig har behov for hjælp til at gå på toilettet, så er det enten ikke det rette hjælpemiddel eller også er borgeren utryg eller har fået forkerte instrukser, fortsætter han.

Device Intelligence forventer, at sensoren med tiden kan kobles på hjælpemidler uden strøm.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094