Danmarks første nationale udbud af telemedicin
For første gang nogensinde er alle landets kommuner og regioner gået sammen om et fælles udbud af telemedicin. Landets 98 kommuner og fem regioner er repræsenteret ved organisationen FUT - Fælles Udbud af Telemedicin - som har ansvaret for at gennemføre de to fælles udbud af henholdsvis telemedicinsk infrastruktur og it-løsninger til KOL-borgere på tværs af landet.
- I løbet af de sidste 10 år har vi set, hvordan lokale telemedicinske pilotprojekter er poppet op rundt om i landet, det har givet os erfaring at stå på. Og Danmark er på forkant her. Skal vi beholde førerpositionen, er tiden nu kommet til at udvikle én national løsning, der kan skabe sammenhæng og volumen. Vi er derfor meget stolte af, at der nu er opbakning fra samtlige kommuner og regioner om udviklingen af én fælles telemedicinsk infrastruktur på tværs af sundhedssektoren. Den fælles løsning fremtidssikrer udbredelsen af de telemedicinske løsninger og styrker sammenhængen og samarbejdet i sundhedssektoren, siger den ene halvdel af formandskabet for Fælles Udbud af Telemedicin, Mette Harbo.
Med den nationale udbredelse af telemedicin er ønsket, at borgere med KOL oplever tryghed i behandlingen, en forøget livskvalitet, større fleksibilitet og frihed i hverdagen, samt at borgerne indlægges færre gange. Denne vision skal FUT være med til indfri.
I første omgang skal infrastrukturen anvendes til den telemedicinske hjemmemonitorering af borgere med KOL. På sigt er det planen, at telemedicinske løsninger for andre sygdomsområder kan rulles ud i hele landet ved hjælp af den samme infrastruktur.
Den fælles telemedicinske infrastruktur skal være det motorvejsnet, der kobler telesundhedsløsninger sammen på tværs af landet. Og forventningerne er høje:
- Målsætningen er, at vi kun skal bygge infrastrukturen én gang, men at vi derefter løbende kan køre forskellige telemedicinske løsninger ud i landet på samme motorvej. Vi ønsker kun én måde at modtage og opbevare telemedicinske data på i hele sundhedsvæsenet. Det skal bidrage til et nært og tæt samarbejdende sundhedsvæsen. Motorvejen skal samtidig understøtte en flerleverandørsstrategi, hvilket betyder, at vi ikke bliver afhængig af én leverandør - it-løsninger fra forskellige leverandører skal alle frit kunne benytte infrastrukturen, siger Christian Boel, der udgør den anden halvdel af formandskabet for FUT.
Klar til implementering i 2019
Kommunernes og regionernes økonomiaftaler for 2016 om national udbredelse af telemedicin til borgere med KOL stiller store krav til den telemedicinske infrastruktur. Planen er, at kommuner og regioner fra 2019 skal kunne tilbyde telesundhedsydelser til borgere med KOL, uanset hvor i landet, de befinder sig.
Udbuddet kører derfor efter en ambitiøs tidsplan - og valg af leverandør forventes afsluttet i sommeren 2018.