Skolerne strammede op - dét gav effekt
Videreuddannelse til medarbejdere i de forebyggende hjemmebesøg har været en kompetencegivende, tilfredsstillende oplevelse - nogle steder - og de forbedringer, man har gjort undervejs i forløbene, har gjort uddannelsen bedre.
Det er konklusionen efter, at Sundhedsstyrelsen har evalueret den nye videreuddannelse, man har udviklet til medarbejdere, der foretager forebyggende hjemmebesøg i kommunerne. Magasinet Pleje omtalte videreuddannelsen i en artikel i januar 2017. Her efterlyste forebyggelseskonsulenter blandt andet flere værktøjer.
Et politisk ønske om at styrke de kompetencer, som medarbejderne har i forhold til at opspore borgere, der har behov for en forebyggende indsats, har fået Sundhedsstyrelsen til at udvikle den nye videreuddannelse. Sundhedsstyrelsen fik i opdrag, at efteruddannelsen skulle være kompetencegivende, og den har derfor haft form af et modul på en sundhedsfaglig diplomuddannelse og er dermed en videreuddannelse. |
Videreuddannelsen er blevet gennemført på seks professionshøjskoler fordelt over hele landet. Evalueringen viser, at eleverne har oplevet uddannelsen forskelligt alt efter hvilket uddannelsessted, de har været tilknyttet.
Allerede midtvejs i forløbene blev forskellen på uddannelsen og elevernes tilfredhedshed med elementerne opdaget. Derfor har Danske Professionshøjskoler strammet op på nogle af elementerne i videreuddannelsen på tværs af uddannelsesstederne.
"Slutevalueringen viser, at denne ændring har haft en effekt. Evalueringen peger derudover på forhold, som med fordel kan forbedres, når videreuddannelsen bliver udbudt næste gang, for eksempel at deltagernes konkrete arbejdsopgaver skal inddrages mere," lyder det fra Sundhedsstyrelsen, hvorfra sektionsleder Lone Thomsen også tilføjer:
Evalueringen er foretaget af COWI i samarbejde med Teknologisk Institut.