Ny forskning: Lange arbejdstider øger risiko for hjerneblødninger
Dansk undersøgelse viser, at mange arbejdstimer kan belaste kroppen fatalt. Men forskerne fandt ikke det resultat, de forventede
Det skriver Fagbladet 3F.
Da forskerne gik i gang med undersøgelsen, kunne de se til udlandet, hvor undersøgelser tidligere har peget på en sammenhæng mellem lange arbejdstider og risikoen for blodpropper i hjernen. Derfor forventede det danske forskerhold fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, at det samme ville gøre sig gældende her. Men forskningen viste noget helt andet - nemlig blødninger i hjernen.
Hvorfor resultaterne er anderledes i Danmark, har en af undersøgelsens forskere et bud på:
- Det kan måske skyldes, at vi har et velreguleret arbejdsmarked, hvor det ikke er ret mange, der har overarbejde i ekstremt omfang. Vi har også et udbygget sundhedsvæsen med gratis undersøgelser. Folk med symptomer fanges tit i tide og kommer i behandling, siger Karen Albertsen til Fagbladet 3F.
Den nye undersøgelse af farerne ved overarbejde er gennemført af forskere fra blandt andet Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i København. Resultaterne er netop offentliggjort i Scandinavian Journal of Public Health, og Fagbladet 3F er først med at kunne offentliggøre i Danmark og på dansk.
En af forskerne er psykolog Karen Albertsen fra konsulentfirmaet TeamArbejdsliv. Hun siger, at den øgede risiko for hjerneblødninger kan hænge sammen med, at de lange arbejdstider belaster og kan give stress og forhøjet blodtryk.
- Risikoen er især øget for de, der arbejder 49-54 timer om ugen i forhold til mennesker med en normal arbejdstid på 35-40 timer, fortæller Karen Albertsen.
Det er velkendt, at psykisk stress kan føre til, at blodtrykket stiger. Og forhøjet blodtryk er en af risikofaktorerne for slagtilfælde.
- I vores undersøgelse er vi inde på, at der ved blodpropper ofte er både forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol i blodet. Hvis kolesteroltallet er normalt, fører det forhøjede blodtryk måske nærmere til hjerneblødninger, forklarer Karen Albertsen.
Der er også undersøgelser, der tyder på, at stress kan føre til stort alkoholforbrug. Det er en kendt risikofaktor for hjerneblødninger.
Originalartiklen findes her