De vil fjerne unødig dokumentation af utilsigtede hændelser
Det skal være nemmere for medarbejdere i ældreplejen at indberette utilsigtede hændelser, smartere former for dokumentation skal udnyttes og kommunerne skal have mindre bøvl med at søge og dokumentere puljemidler. Sådan lyder nogle af de anbefalinger, en arbejdsgruppe under ældreministeren og KL nu kommer med.
I december 2016 nedsatte ældreminister Thyra Frank og formand for KL’s Social og Sundhedsudvalg Thomas Adelskov en arbejdsgruppe, der skulle identificere uhensigtsmæssige regler og dokumentationskrav i ældreplejen. |
Det ligger i anbefalingerne, at der både i Sundheds- og Ældreministeriet og kommunerne skal ses på de krav, der stilles til dokumentation ved puljepenge til ældreområdet. Det anbefales for eksempel, at der bliver en tydeligere kommunikation af henholdsvis statslige og kommunale krav til dokumentation, så der ikke af forsigtighed dokumenteres mere end nødvendigt.
Det skal være nemmere for medarbejderne at indberette utilsigtede hændelser i ældreplejen. Man har gode erfaringer fra ti kommuner, som foreslås udrullet til hele landet.
På den samme måde bør der etableres et ”fasttrack”, så for eksempel plejehjem, der har fået bemærkninger eller påbud i forbindelse med tilsyn hurtig kan få afklaring hos Styrelsen for Patientsikkerhed på de faktiske krav til dokumentation. Erfaringer siger nemlig, at tvivl om dokumentationskrav kan føre til overdokumentation.
Anbefalingerne er både forslag til konkrete ændringer i vejledninger og lovgivning, men går også på kommunernes arbejdstilrettelæggelse. For eksempel forslås det, at man i hjemmeplejen letter dokumentationen ved at benytte kørelisterne som dokumentation for plejeindsatser under serviceloven. En tidsbesparende praksis som flere kommuner allerede benytter.
Ældreministeren og KL’s formand for Social og Sundhedsudvalget mødes inden længe og drøfter, hvilke konkrete initiativer, der skal sættes i gang.