Stigende problem med stress skal til livs
Stigende problemer med stress, arbejdspres og dårligt psykisk arbejdsmiljø skal løses ved hjælp af klare regler. Det mener FTF, der opfordrer Arbejdstilsynet til i højere grad at gribe ind med påbud.
Der findes nenmlig ingen klare regler for psykisk arbejdsmiljø som det er tilfældet med det fysiske arbejdsmiljø, herunder blandt andet støj, indeklima, kemi og løft.
Der er i sager om arbejdspres og urimelige arbejdsbyrder kun sjældent sanktioner: 2,3 procent af alle Arbejdstilsynets afgørelser om overtrædelser af arbejdsmiljøloven i 2017 handler om psykisk arbejdsmiljø. Kun 420 af 17.879 af Arbejdstilsynets afgørelser omhandlede i 2017 psykisk arbejdsmiljø. Ud af de 420 afgørelser omhandlede de 225 vold, mens kun 36 omhandlede arbejdsmængde og tidspres. Det skal ses i sammenhæng med stigende problemer med dårligt psykisk arbejdsmiljø: Cirka hver sjette medarbejder er i høj grad psykisk belastet, ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. |
"Arbejdsmiljøloven indeholder en overordnet bestemmelse om, at arbejdsmiljøet – både det fysiske og psykiske – skal være sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Men kun mobning, sexchikane og arbejdsrelateret vold, som foregår udenfor arbejdstiden, er omtalt specifik i lovgivningen," lyder det fra FTF:
- Vi foreslår, at politikerne vedtager klare regler om psykisk arbejdsmiljø. Der mangler en bekendtgørelse, der fastsætter konkrete krav til arbejdsgiverne og for eksempel kræver, at alle ledere med personaleansvar har en uddannelse i psykisk arbejdsmiljø, siger Bente Sorgenfrey, formand for hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte, for eksempel sygeplejersker og socialrådgivere.
- Øget arbejdspres, stress og deraf sygemeldinger rammer os alle. Dårligere service, velfærd, og produktivitet skader bredt. Både borgere, samfund, og virksomheder lider. Udover naturligvis de stressramte medarbejdere selv, deres børn og partnere. Derfor er det et problem, at der i dag ikke eksisterer klare regler og handlingsanvisende vejledninger for det psykiske arbejdsmiljø, siger FTF-formanden.
Regeringens ekspertudvalg om arbejdsmiljø arbejder netop nu på at komme med anbefalinger og løsninger til politikerne på de stigende problemer med psykiske belastninger på jobbet. Udvalgets anbefalinger forventes at oversendes til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i juni.