Frederiksberg: På café med demens
Alle stemmer i, og julesalmen fylder stuen på Søster Sophies Minde. Der er kaffe og småkager på bordet, og juletræet med lys og kugler sætter prikken over stemningen. Det er midt i december, og Ældre Sagens demenscafé holder juleafslutning.
- Vi er rigtigt glade for aftalen med Søster Sophies Minde om at bruge lokalerne her til vores café. Her er en rigtig hyggelig stemning, som giver ro og nærvær. Det betyder altså noget for vores cafégæster, fortæller Bo Johnsen, som har været frivillig i Ældre Sagen i fem år. Han er en af de to bærende kræfter bag demenscaféen.
Demenscaféerne er for alle
Det var Martha Jensen, som tog initiativet til caféen for tre år siden. Hun og Bo Johnsen er med, hver gang der er café. I alt er det en lille snes stykker, som mødes den første og tredje tirsdag i hver måned. Caféen er et tilbud for alle med demens og deres nærmeste pårørende – og man behøver ikke være medlem af Ældre Sagen.
- Idéen er, at man, ved at komme i caféen jævnligt, kan blive en del af et fællesskab, hvor specielt de pårørende kan dele erfaringer, bekymringer og oplevelser med andre i samme situation. Det kan være rigtig hårdt at være pårørende til en person med demens, så det kan være både rart og nødvendigt at komme et sted, hvor man kan finde lidt aflastning i nogle timer. Caféen er et frirum, forklarer Bo Johnsen.
Nogle af de faste gæster er Sigrid Mai og hendes mand Henrik, som lider af demens. De er glade for tilbuddet og er kommet regelmæssigt i caféen de seneste to år.
- Vi er med næsten hver gang – også efter at caféen er flyttet ind hos Diakonissestiftelsen, hvor vi er blevet fint modtaget og føler os rigtigt godt tilpas. Når vi mødes med de andre, deler vi oplevelser og udveksler erfaringer. Vi har blandt andet fået gode råd om aflastningsophold. Venskaberne og fællesskabet fra demenscaféen betyder meget. Det gør, at jeg ikke føler, at jeg står så alene med det hele, fortæller Sigrid Mai.
Sammenfaldende interesser
Demenscaféen har tidligere lånt lokaler af Frederiksberg Kommune på Betty Nansens Alle. Da den aftale udløb skrev sundheds- og omsorgschef fra Frederiksberg Kommune Torben Laurén rundt til samarbejdspartnere og kontakter for at finde et nyt sted. Forstander Hanne Munkholm fra Søster Sophies Minde var hurtig til at komme med et tilbud om en ny samarbejdsaftale.
- Jeg syntes, at det var en oplagt mulighed for os, at få Ældre Sagens Demenscafé her til Søster Sophies Minde. Vi er et demensvenligt plejehjem for både beboerne og deres pårørende, og vi vil altid gerne blive endnu bedre. Muligheden for at få en tæt dialog og et godt samarbejde med både Ældre Sagen og med familier, som har demens tæt inde på livet i hverdagen, så vi som både inspirerende og lærerig, siger Hanne Munkholm om aftalen med Ældre Sagen.
Bo Johnsen er også glad for den nye aftale. Ud over de hyggelige rammer om caféerne, håber han også på, at der kan opstå en synergieffekt mellem Demenscaféen og plejehjemmet, som også selv huser mennesker med demenssygdom.
- Demenscaféen er stadig et tilbud fra Ældre Sagen. Men med de sammenfaldende interesser, vi har med Søster Sophies Minde, er det oplagt, at vi på sigt kan invitere foredragsholdere og fagpersoner fra Diakonissestiftelsen på besøg i caféen, afslutter han.