Mad på tablets skal få ældre patienter til at spise mere
Svampesuppe, æggemadder og stegte sild. Det er, hvad der står på menuen til Bent Eric Velters næste måltid.
Han er indlagt på en af Gentofte Hospitals medicinske afdelinger og vælger sin mad ud fra billeder og beskrivelser på en tablet, der her på afdelingen fungerer som patienternes menukort. Det skriver DR P4 København.
- Det er dejligt, at man kan se maden på billeder først, for en ret kan jo laves på mange forskellige måder, siger Bent Eric Velter til DR P4 København.
Ideen med projektet Food’n’Go er at inddrage de ældre patienter og styrke deres appetit, så de hurtigere kommer på benene igen efter sygdom.
- Jeg har haft høj feber, og så falder appetitten. Det er jo en kendt sag, at ældre mennesker ikke får nok at spise, når de er indlagte, men her har man bedre mulighed for at kunne vælge det, som man har mest lyst til, siger Bent Eric Velter.
Billederne skal sætte sanserne og appetitten i gang, allerede inden måltiderne bliver serveret, forklarer Tove Lindhardt, der er projektleder og seniorforsker på Herlev Hospital.
- Vi ved, at det visuelle har en appetitstimulerende effekt, så man nærmest kan mærke at spytkirtlerne begynder at virke, hvis man ser noget lækkert på et billede.
En stor del af de ældre patienter på afdelingen er ifølge Tove Lindhardt underernærede, når de bliver indlagt. Og det er et stort problem, hvis de ikke har nok sul på kroppen, siger hun til DR P4 København.
- Det er nødvendigt, at vi tænker kosten meget mere med ind i behandlingen.
Indtil videre ser det ud til at have en positiv effekt, når de ældre får mere medbestemmelse over, hvad der skal på tallerkenen. Food’n’Go blev i 2013 testet på en patientgruppe, hvor resultaterne og tilbagemeldingerne var positive.
- Det viste en øget muskelstyrke i arme og ben, livskvalitet og patienternes mentale sundhed blev forbedret, og det samme gjorde deres BMI. Det påvirker jo også alt sammen, hvor ofte man bliver genindlagt, siger Tove Lindhardt.
Projektet er ifølge Tove Lindhardt også til gavn for de pårørende. Det er Jens Bitsch Larsen enig i. Hans mor, Stine Bitsch Larsen, som i dag er 99 år, var en af de første, som var med til at teste Food’n’Go.
Hun fik en tablet med hjem, da hun blev udskrevet, og det fik hende til at spise mere, fortæller hendes søn til DR P4 København.
- Vi har tidligere været meget nervøse for hende, når hun kom hjem. Vi kunne jo ikke være hos hende hele tiden, men når vi vidste, at hun fik noget ordentligt at spise, var det en stor lettelse for os.
Food'n'Go-projektet bliver lige nu testet på to medicinske afdelinger på Gentofte og Herlev Hospital. Konceptet skal fremover kunne udbredes til alle typer afdelinger og skal med tiden også motivere til mere fysisk aktivitet under hospitalsopholdet forklarer Tove Lindhardt.
- Vi har startet med den vanskeligste patientgruppe, når det kommer til implementering af teknologi. Men når det kan lade sig gøre her, så kan det lade sig gøre på alle afdelinger.
Kilde: DR P4 København