Fremadrettet psykiatri med innovative tilbud
Psykiatri Plus har de seneste knap 20 år fulgt udviklingen inden for demensforskning og behandlingstilbud på tæt hold. En udvikling der viser, at der kommer flere og flere yngre demente – borgere, der er for unge og ressourcestærke til at komme på plejehjem, men imidlertid har reelt behov for hjælp og støtte i hverdagen.
- Til demensdagene medvirker vi med en stor stand, fordi vi ved, at vi virkelig kan gøre en forskel. Vi får flere og flere samarbejdsaftaler og vi vil rigtig gerne dele og tydeliggøre vores erfaringer – både med plejecentre og især i forhold til hjælp af demensramte i eget hjem, fortæller Camilla Pedersen, chef for Vikarområdet hos Psykiatri Plus.
Unikt tilbud om støtte i hjemmet
Helt unikt for Psykiatri Plus er bureauets fokus på støtte i hjemmet. En løsning, der både er billigere og som bedre kan tilpasses især yngre med demens egentlige behov for støtte, fremfor tilbudet om en tilværelse på plejehjem.
- Et eksempel er en borger med Alzheimers. Borgeren er i midten af 50’erne, og bor fortsat sammen med sin hustru. Borgeren har blandt andet ikke noget sprog længere, og har brug for støtte i det daglige. Vi er i hjemmet 8 timer alle hverdage, mens hustruen er på arbejde. Vi støtter op omkring borgeren og giver ham en værdig og meningsfuld hverdag, hvor vi blandt andet tilgodeser hans interesser fortæller Camilla Pedersen og fortsætter …
- Det er sådan nogle historier, vi gerne vil have udbredt – at der rent faktisk er en alternativ mulighed, fremfor at placere en 50-årig på plejehjem, sådan som det gængse tilbud er nu. Han er jo stadig rask og rørig og den mentale ro og tryghed, som hjemmet skaber er uvurderlig både for den demensramte og hans kone. Det er at give borgeren et helt andet tilbud, som gør, at der stadigvæk er en stor livskvalitet, udtaler Camilla Pedersen.
Individuelt sammensatte teams
Når Psykiatri Plus tilrettelægger et samarbejde, fokuseres der fra begyndelsen på den enkelte borgers situation og unikke behov. En konsulent tager ud til borgeren for at afklare, hvilke behov der er gældende, hvorefter individuelt tilpassede teams bliver dannet.
- Hver borger har sin livshistorie, som vi arbejder ud fra. Hvad har borgeren arbejdet med, hvad har været vigtigt, hvilke interesser har været gældende, før personen blev syg? Ud fra livshistorien og det samlede behov sammensætter vi et team af medarbejdere, der kan bidrage særligt til opgaven. For eksempel har vi i forbindelse med den tidligere nævnte borger valgt at indsætte en mandlig medarbejder med pædagogisk baggrund i teamet. En medarbejder, som har den helt rigtige profil til at leve sig ind i og bidrage til borgerens store interesse for musik og vandreture i naturen, fortæller Camilla Schou-Schmidt, konsulent hos Psykiatri Plus.
Reelle støttebehov
Psykiatri Plus bestræber sig på kontinuerligt at udfordre og forbedre de eksisterende tilbudsnormer og regler, hvor et helt centralt fokus er at se mennesket og ikke sygdommen som isoleret størrelse.
- Vi arbejder ikke i forud- og rutinebestemte kasser. Det handler om at have ressourcer til at se og arbejde ud fra mennesket, og det har vi rigtig gode resultater med. Der opstår en stærk relation til borgeren og de pårørende, hvor vi ser og anerkender det menneske, der har været der før sygdommen. Det gør, at vi, i langt højere grad kan tilpasse og levere den bedst mulige støtte, fortæller Camilla Schou-Schmidt.
Fra dag-til-dag til længerevarende perioder
Det der kendetegner Psykiatri Plus mest er bureauets engagement i længerevarende opgaver på blandt andet plejecentre og i borgeres eget hjem. Behovet for dag-til-dag assistance stiger imidlertid stadig – blandt andet i takt med, at det øvrige social- og sundhedsvæsen bliver mere og mere bevidst om den forskel den personlige psykiatriske støtte gør.
- Somatiske sygehuse bruger os mere og mere. Blandt andet i forbindelse med indlæggelse af borgere med demens, hvor sygehuspersonalet ofte ikke har de fornødne ressourcer, hvis borgeren bliver urolig og bange. Dér giver det rigtig god mening, at vi er med og bistår borgeren. Igen er det vores indgående viden og vores relationsarbejde der gør, at tingene bare fungerer bedre til alles fordel, slutter Camilla Pedersen.
FAKTA
• Psykiatri Plus tilbyder vikaransatte medarbejdere til sygehus- og socialpsykiatrien, den kommunale plejesektor, dagcentre, misbrugscentre, private hjem og kriminalforsorgen
• Som noget unikt specialiserer Psykiatri Plus sig i hjælp og støtte i eget hjem under SEL§85, hvor bureauet også bistår med kontakt til kommune, social- og sundhedsvæsen, pårørende og øvrigt relevant netværk
• Endvidere tilbyder Psykiatri Plus visiterede ophold på egne socialpsykiatriske bo- og behandlingscentre
• Læs mere på www.psykiatriplus.dk