DI: Retningen er rigtig – men de ældre mangler reelt frit valg
Regeringen stiller under overskriften ”Værdighed i ældreplejen – en hjertesag” skarpt på en række initiativer, der skal styrke ældreplejen.
Regeringens initiativer trækker i den rigtige retning, men DI mener, der er behov for flere initiativer, hvis de ældre reelt skal have et frit valg. Det siger branchechef Jakob Scharff i en pressemeddelelse.
Af kataloget med initiativer på ældreområdet, som regeringen netop har offentliggjort, fremgår det, at regeringens ældrepolitisk bygger på fem grundlæggende værdier: Indflydelse på eget liv, respekt for forskellighed, medmenneskelighed i fokus, gode oplevelser og en værdig afslutning på livet. Værdier, som vi kan samles om, og som private virksomheder og medarbejdere støtter og kan bidrage til. |
"Til styrkelse af de ældres selvbestemmelse peger på regeringen på initiativer som frit valg af genoptræning ved udskrivning fra sygehus, politisk aftale om forebyggelse af konkurser i hjemmeplejen, klippekort til plejehjemsbeboere, pulje til mere hjemlighed på plejehjem samt plejehjemsoversigt," lyder det fra DI. Som kommentar siger Jakob Scharff:
- DI er helt enig i, at det er vigtigt, at vi som borgere har stærk indflydelse, når vi får brug for pleje og omsorg. Regeringen har senest udvidet det frie valg på genoptræningsområdet, og det skal de have stor ros for, siger Jakob Scharff, branchedirektør i DI.
Regeringen fremhæver den kommende plejehjemsportal som et centralt initiativ for at styrke det ældres frie valg.
- Den kommende plejehjemsportal er et skridt i den rigtige retning for at få skabt større gennemsigtighed i forskellene på plejehjemmene. Jeg håber dog, at der kommer endnu flere informationer på portalen om den pleje og omsorg, de ældre får. Helt konkret anbefaler vi, at der også kommer informationer om eksempelvis brugertilfredsheden og kvaliteten. Det er nødvendigt for, at de ældre og deres pårørende kan træffe et oplyst valg, siger Jakob Scharff.
Det er godt med valgfrihed, men det er afgørende, at der også er valgmuligheder, mener DI.
- Det er afgørende, at der ikke kun er mulighed for at vælge, men at der også reelt er noget at vælge imellem. Der er i dag begrænsede alternativer til de kommunale plejehjem. Hvis vi for alvor vil give de ældre medbestemmelse, skal vi give dem reelle valgmuligheder, siger Jakob Scharff.