Danmark får demensvenlige idrætsforeninger
Det skal være nemmere for mennesker med demens at være fysisk og socialt aktive.
DGI har derfor indgået et samarbejde med Alzheimerforeningen om at klæde 2.500 instruktører og idrætsudøvere på til at blive Demensvenner. Det skriver DGI i en pressemeddelelse.
Det betyder, at deltagerne får viden om demens, så de bliver i stand til bedre at hjælpe og forstå holdkammerater med demens. Den allerførste workshop har netop fundet sted.
- Demensvenlige Idrætsforeninger kan give mennesker med demens mulighed for trygt at kunne fortsætte med at være aktive. Idrætsforeningerne kan noget særligt, fordi idræt og foreningsliv er godt for både den fysiske, mentale og sociale sundhed, siger Troels Rasmussen, der er vicedirektør i DGI.
Som Demensvenner får instruktører og idrætsudøvere først og fremmest mere at vide om demens, og netop viden er en af de vigtigste ting på vejen mod et demensvenligt samfund. Det viser en undersøgelse, som Alzheimerforeningen foretog i 2016 blandt mennesker med demens og deres pårørende.
DGI har fået 3,1 mio. kr. af Sundhedsstyrelsen til projektet ”Den Demensvenlige Idrætsforening.” Samarbejdet med Alzheimerforeningen om 2500 Demensvenner i idrætsforeningerne er ét af elementerne i Den Demensvenlige Idrætsforening. Idrætsforeningerne får via en workshop og udarbejdelse af en handleplan ny viden om og forståelse for demens. Målet er også at udarbejde en håndbog om Den Demensvenlige Idrætsforening, som alle DGI’s 6.300 idrætsforeninger får adgang til, samt at oprette en Demensinstruktøruddannelse. |
Livskvalitet
- Der findes mange fejlopfattelser og myter, når det kommer til demens - for eksempel at demens kun rammer gamle mennesker, eller at det kun handler om at miste hukommelsen. Viden er nøglen til at skabe åbenhed og gøre livet nemmere for mennesker med demens - og bryde med risikoen for, at man isolerer sig og eksempelvis ikke er aktiv i foreningslivet, forklarer Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen.
Demensvenner er et initiativ, som Alzheimerforeningen står bag. Målet er at aktivere 100.000 såkaldte Demensvenner, der viser forståelse for livet med demens og giver en hjælpende hånd, hvor og når de kan.
På landsplan er der allerede mere end 50.000 Demensvenner, men det er første gang, at konceptet bredes ud til idrætsforeningerne. Og det glæder Katrine van den Bos, der er projektleder i Alzheimerforeningen:
- Når mennesker har en demenssygdom, betyder det rigtig meget for deres livskvalitet, at de er fysisk og socialt aktive. Demenssygdommen kan give udfordringer med at huske, hvor du har lagt dit tøj, eller hvordan du finder vej fra omklædningsrummet til sportshallen, og der giver det en tryghed at vide, at der er Demensvenner, som er parate til at hjælpe, siger hun.