Regeringen vil behandle patienter så tæt på hjemmet som muligt
Står det til finansminister Kristian Jensen (V), skal der tænkes nærhed for den enkelte borger ind i en ny styring for de danske hospitaler.
Det håber ministeren at få ud af forhandlingerne om regionernes økonomi for 2019, der i øjeblikket foregår med Danske Regioner.
- Vi ved, at sundhedsvæsenet er en stor supertanker, som, hvis den skal drejes, skal have nogle incitamenter til at gå efter de resultater, vi gerne vil have, siger Jensen.
- Derfor lægger vi op til at lave en nærhedsfinansiering, der belønner de regioner, der er bedre til at skabe nærhed.
En ny styringsmekanisme skal arbejde ud fra mål om at behandle patienten så tæt på bopælen som muligt, hvor også sundhedshuse skal være med til at løse borgernære opgaver, mener Jensen.
Den nye styringsmekanisme skal efterfølge det årlige effektivitetskrav på to procent, som sygehusene siden midten af 00'erne har været underlagt, men som fra 2018 er historie.
Danske Regioner mener, at der er rigelig styring i forvejen, men er ikke uenig i visionen om, at der kan foregå mere tættere på borgeren:
- Men vi mangler stadig at komme ind i det rum, der handler om, hvordan man så i givet fald kunne understøtte den udvikling, siger formand Stephanie Lose (V).
Regionerne mener, at der skal tilføres flere penge til sundhedsvæsenet uden at ville sætte kroner og øre på størrelsen.
Løftet skal dog være større end sidste år, hvor driften af sundhedsvæsenet blev løftet med 500 millioner kroner i forhold til året før, siger Lose.
Finansminister Kristian Jensen vil heller ikke løfte sløret for, hvilket tal han har med til forhandlingerne.
Han mener ikke, at der ikke kan snakkes beløb, før parterne er blevet enige om, hvilke opgaver regionerne skal løfte i fremtiden.
- Det eneste tal, jeg har med, er 29. maj, som er næste gang, vi mødes. Resten er til forhandling, siger Kristian Jensen.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/