Den kommunale sygepleje mangler organisering
En sygeplejerske kalder sit job i den kommunale sygepleje for "brandslukning". En anden beskriver den kommunale sygepleje som et område, hvor der "er sat for mange skibe i søen".
Og en tredje sygeplejerske siger, at hendes mange år på et sygehus var med "skyklapper" på i en verden, hvor det meste var "skåret ud i pap". Men da hun fik job i den kommunale sygepleje blev hverdagen meget mere uafklaret og uforudsigelig - og hun vidste ikke længere, hvem hun skulle kontakte, hvis hun skulle indlægge en syg borger, der var alene med et lille barn - og hvad med hunden?
Sådan lyder den række eksempler på den mangfoldighed af problemstillinger, sygeplejersker skal løse. Det er oplevelser, der beskriver en kommunal sygepleje, hvor kompleksiteten er et gældende vilkår.
Udtalelserne dokumenteres i en ny rapport af det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, VIVE, hvor projektchef Sidsel Vinge har analyseret sygeplejerskernes perspektiver på kompleksitet i sygeplejen. Det skriver Dansk Sygeplejeråd i en pressemeddelelse.
Rapporten ’Kompleksitet i den kommunale sygepleje’ er bestilt hos VIVE af Dansk Sygeplejeråd, og den gør brug af interviews med 35 sygeplejersker fra 18 forskellige kommuner fordelt på alle fem regioner.
Problemer med ledelse og organisering
Sygeplejerskerne i undersøgelsen taler om manglende kontinuitet både med hensyn til relationen mellem de enkelte faggrupper og i forhold til en voksende organisation kommunalt, hvor der ofte ikke er kontrol på funktioner og arbejdsgange.
- Et af problemerne er, at der ikke er styr på hjælpemidler. Så sygeplejersker må selv oprette små ’akutdepoter’ for overhovedet at kunne hjælpe borgeren. Og i akutte situationer, hvor det ikke er muligt at få en læge frem, må sygeplejersker være lægens øjne og ører. Det kan ikke være meningen, at sygeplejersker ikke kan udføre deres arbejde på grund af organisatorisk uklarhed. Rapporten her viser, at der er en ledelsesmæssig opgave, som ikke er blevet løst i kommunerne, siger Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd.
I selve rapporten tager VIVE da også fat i, at der er problemer med ledelse og organisering:
"Dette kalder i høj grad på kompetencer - men måske primært om ledelsesmæssige kompetencer i forhold til implementering, samt effektiv, sikker og relevant spredning af organisatorisk viden," skriver projektchef Sidsel Vinge i rapporten.
Tre slags kompleksitet
Projektchefen er kommet frem til at kompleksitet i den kommunale sygepleje beror på tre forskellige ting:
- Det handler om medicinsk kompleksitet: Borgerne bliver mere syge, de bliver tidligere udskrevet og det genererer kompleksitet. Ved siden af det er der en social kompleksitet: Den betyder, at borgerne ikke kan overskue deres forløb og har svært ved at navigere i sundhedsvæsenet, siger Sidsel Vinge.
De to første elementer er på borgersiden, mens det sidste er det, der foregår på systemsiden, nemlig den organisatoriske kompleksitet.
- Den del handler om måden, vi planlægger og dokumenterer arbejdet på samt måden, vi samarbejder på. Men graden af overblik og antallet af personer og afdelinger, der er inde over et forløb, betyder også rigtig meget for koordineringen af forløbet. Og det kan skabe problemer i et sundhedsvæsen, der vokser og bliver mere forgrenet, siger Sidsel Vinge.
Ifølge rapporten kræves der nye kompetencer for at handle i kompleksiteten i sygeplejen - og det er nødvendigt at agere for at komme nærmere en løsning på udfordringerne.