23948sdkhjf

Hollmann mangler sosu-hænder

Den første tid som formand for FOA’s Social- og sundhedssektor står i rekrutteringens tegn for Torben Klitmøller Hollmann.

En femtedel af en ungdomsårgang skal være en del af den danske omsorgssektor, hvis vi i fremtiden skal have nok arbejdsdygtige danskere til at pleje omsorg for den voksende ældre befolkning.

Det er blandt andet én af de mange udfordringer, den nye formand for FOA’s social og sundhedssektor, Torben K. Hollmann, står overfor.

Han tiltrådte den 20. juni under FOA’s årsmøde efter fire år som næstkommanderende. Og nu er det tid til at gå forrest.

Magasinet Pleje har stillet Torben K. Hollmann syv spørgsmål om fremtiden. 

Du er netop blevet udnævnt til formand for FOA’s Social- og Sundhedssektor. Hvordan er det?

- Det har jeg arbejdet for i fire år. Internt i FOA sker der utrolig meget. Ny sektorformand og ny sektornæstformand ... Vi skal arbejde tættere sammen med lokalafdelingerne, som jeg helt klart satser på bliver en større del af udviklingen i fremtiden. Vi skal ud til medlemmerne og besøge arbejdspladser sammen med lokalafdelingerne. Vi skal se mere end vores egen baghave.

Hvorfor?

- Jeg synes, man skal passe på med kun at orientere om FOA’s politik. Vi skal have engageret alle i FOA’s politik. Og vi skal debattere politikken. Det er jo medlemmernes hverdag, det drejer sig om. 

Hvad er det første, du som formand tager fat på?

- Det er udfordringen med rekruttering, fordi vi kommer til at mangle så mange social- og sundhedsmedarbejdere i fremtiden. Det er ikke et problem kun for os. Det er et samfundsproblem.

Der er pt. kun 1,4 procents ledighed blandt social- og sundhedsassistenter. Det er katastrofalt lavt. Man kan ikke engang kalde det arbejdsløshed... - Vi arbejder også på en ny dimensioneringsaftale om offentlige praktikpladser med KL. De kan jo også godt se, at de i den grad mangler medarbejdere. Men vi kan ikke skaffe nok elever. Det skal vi arbejde hårdt på ... 

Hvad kan I gøre for at rekruttere de unge? Dem vil alle andre erhvervsuddannelser jo også gerne have fat på.

- Vi kan tilbyde den højeste løn på de offentlige erhvervsuddannelser. En løn, der slutter på 14.500 kr. på andet år af assistentuddannelse. Det er en stigning på ca. 2.000 kr. om måneden. Det, tror jeg er en fin ’gulerod’. Men det er klart: Det er et langsigtet projekt at uddanne nyt personale. Som ny og ung tænker man: "Arbejde hver anden weekend? Det gider jeg simpelthen ikke." Så måske bør man også se på måden, man laver vagtplaner på. 

Hvorfor er det så vanskeligt at rekruttere medarbejdere?

- Faget mangler anerkendelse. Og vi skal finde en måde at løfte anerkendelsen på. Den lønstigning, vi netop har forhandlet os frem til med KL, er en del af løsningen. Den gælder dog kun for de kommunalt ansatte sosu’er. Men det er også her, vi primært skal have interessen for faget til at stige. Hospitalerne skal nok få de medarbejdere, de søger. Alle vil gerne over at arbejde på et sygehus.... 

Hvad kan man ellers gøre for at tiltrække arbejdskraft?

- Social- og sundhedspersonalet skal have mere indflydelse på egen arbejdstid. Mere fleksibilitet. - Desuden kan man med fordel give social- og sundhedspersonalet et større ansvar. Bring deres kompetencer i spil! Nogle kommuner er håbløse til at udnytte sosu’erne ordentligt. Og når jeg siger ordentligt, mener jeg ikke mere effektivt. At ville gøre sosu’erne mere effektive, er det samme som at sige de er dovne. Det er de ikke! Men man kan sagtens bruge deres arbejdskraft mere fornuftigt.

Kunne det handle om at få flere sosu’er op i arbejdstid istedet for kun at tilbyde deltidsstillinger?

- Det er helt klart en mulighed. Jeg har også været leder. Jeg syntes, det var nemmere at lægge vagtplaner med fuldtidsansatte. Jeg ved godt, at andre påstår det modsatte... Noget er historik og tradition. En anden forklaring på de mange deltidsansættelser er, at hvis man kun arbejder seks timer om dagen, har man ikke krav på en frokostpause. Jeg siger ikke, at der spekuleres i det, men mon ikke det er en tanke hos mange ledere. 

Overenskomstforhandlingerne gik godt, I fik trumfet flere vigtige ting for social- og sundhedssektoren igennem. Er der noget, der ærgrer dig, I ikke fik gennemført?

- Man kan altid ærgre sig over nogle ting, men jeg synes egentlig, at vi havde rimelig stor succes. Jeg kunne godt have tænkt mig, at vi fik indført krav på en fridag, hvis man skal noget vigtigt. Det er lidt for gammeldags at det ikke er indført i social- og sundhedssektoren endnu ...

Torben Klitmøller Hollmann er 39 år og uddannet social- og sundhedshjælper og siden social- og sundhedsassistent.
Han blev valgt til næstformand i FOA’s Social- og Sundhedssektor i 2014.
Inden da var han teamleder for en demensenhed på et plejecenter i Næstved Kommune.
Tidligere har han været leder af et psykiatrisk afsnit i Region Sjælland.

Læs mere om: FOA
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047