App giver overblik i hverdagen
Tjeklister, påmindelser og dagbog.
Det er nogle af funktionerne i en helt ny app til mennesker med demens, som skal støtte hukommelsen og give overblik i hverdagen. Appen er udviklet af forskere fra Nationalt Videnscenter for Demens i tæt samarbejde med personer med demens, pårørende og fagpersoner.
For nogle år siden lavede man et pilotprojekt, som viste, at mange demensramte sagtens kan betjene en almindelig tablet, men til gengæld mangler der rigtig meget app’s, der opfylder præcis deres behov, fortæller neuropsykolog og projektleder, Laila Øksnebjerg. Derfor har der været stærkt fokus på brugerinddragelse i forbindelse med udviklingen af den nye app.
- Vi har haft brugerne med helt fra starten af processen og spurgt dem, hvad appen skal kunne, og hvordan den skal se ud, forklarer hun.
Kalenderen
Forskerne har samlet flere funktioner i én app, som er skræddersyet til mennesker med demens i let til moderat grad.
I løbet af processen fandt man ud af, at en kalender-funktion i appen er væsentlig i forhold til at støtte hukommelsen og give overblik. I kalenderen kan man for eksempel blive mindet om aftaler, få overblik over kontaktpersoner og se billeder i dagbogen.
- Det specielle ved appen er, at der hvor brugerne har sagt, de synes, det er svært i hverdagen - for eksempel at huske, hvornår man skal gøre sig klar, for at komme afsted til det rigtige tidspunkt eller huske en adresse eller få den skrevet ind i kalenderen - så har vi bygget et system af notifikationer ind, som kan opfylde det behov. Det er en kalender, hvor der er mange ting, der fungerer på tværs af hinanden og hele tiden på en sådan måde, at det er tilrettelagt som en støtte for hukommelsen, siger Laila Øksnebjerg.
Pårørende og fagpersoner også kan få adgang til appen og lægge eksempelvis aftaler eller billeder ind i kalenderen.
Et forskningsprojekt
Appen er udviklet som led i forskningsprojektet ReACT - Rehabilitation in Alzheimer’s disease using Cognitive support Technology, der støttes af Alzheimerforeningens forskningsfond.
- Udover at vi har udviklet en app, så interesserer vi os i projektet også meget for, hvordan vi får mennesker med demens til at bruge den i hverdagen. Ét er, at vi har teknologi, der er god at bruge, men hvordan bliver man motiveret for at bruge den? Og hvilken form for hjælp har man brug for? En af de metoder vi har afprøvet i forskningsprojektet er et intensivt kursusforløb med mennesker med demens og pårørende, hvor de kom ind til os og lærte at bruge appen, siger Laila Øksnebjerg.
Forskerne har brugt viden herfra til at udvikle en simpel brugervejledning og inspirationsmateriale, som man kan få adgang til via Videnscenter for Demens’ hjemmeside, og man kan også få materialet tilsendt.
ReACT-appen er nu gjort tilgængelig for alle, og den kan downloades gratis i App Store.
- Den nuværende version af appen kan bruges på iPad. Årsagen til at vi har valgt iPad er, at vores forskning peger på, at det format er mest velegnet, når et menneske med demens skal støtte hukommelse og struktur, forklarer hun.
Der bliver dog også arbejdet på en mobil version af appen.
- Brugere og pårørende efterspørger adgang til appen via deres mobil, så vi opfylder det brugerbehov ved også at lave en version, der passer til det, fortæller Laila Øksnebjerg.