23948sdkhjf

Træning er også at dække middagsbordet

Sundhedsstyrelsen holder temadage for kommunale medarbejdere om fysisk aktivitet og træning for mennesker med demens.

I de kommende måneder inviterer Sundhedsstyrelsen til en række temadage rundt om i landet om fysisk aktivitet og træning for mennesker med demens.

Som led i den nationale demenshandlingsplan lancerede Sundhedsstyrelsen i foråret en ny træningsguide, som skal gøre det lettere at støtte mennesker med demens i at være fysisk aktive, og de i alt syv regionale temadage, der løber af stablen i løbet af sommeren og efteråret, er en del af det initiativ.

Magasinet Pleje var med, da rækken af temadage blev skudt i gang i København tidligere på måneden. Der var fuldt booket til arrangementet, som tiltrak mange forskellige faggrupper ikke mindst terapeuter og sosu’er men også aktivitetsmedarbejdere, konsulenter og ledere.

- Fysisk aktivitet og træning til mennesker med demens er et område, der involverer mange faggrupper, og med de her temadage vil vi rigtig gerne skabe noget viden og inspiration på tværs af faggrupperne. Vi håber også, at man måske får mere samarbejde på tværs af kommunerne, når man mødes og hører lidt om, hvad andre arbejder med, siger specialkonsulent Kirsten Groth Willesen fra Sundhedsstyrelsens Enhed for Ældre og Demens. 

Temadagen

Målgruppen for temadagen er kommunale medarbejdere, der til daglig arbejder med mennesker med demens.
Deltagerne udveksler viden og erfaringer med fysisk aktivitet og træning for mennesker med demens og får idéer og inspiration til, hvordan man kan arbejde videre med fysisk aktivitet og træning.
Der er præsentation af den nye træningsguide, oplæg om kommunalt praksiseksempel på arbejdet med fysisk aktivitet og træning for mennesker med demens og personcentreret omsorg gennem kommunikation, samt gruppearbejde med øvelser og drøftelser.
De første to temadage løb af stablen i København i juni, og de kommende temadage afholdes i:
Esbjerg 20. august
Odense 21. august
Horsens 22. august
Næstved 23. august
Aalborg 4. september
Kilde: Sundhedsstyrelsen

Øvelser i hverdagen

Blandt deltagerne på temadagen i København var social- og sundhedshjælper Andreas Sørensen fra plejehjemmet Torsbo i Ishøj Kommune.

- Jeg er her for at få noget mere inspiration til, hvordan vi kan indarbejde nogle øvelser i hverdagen og have større fokus på de dementes fysik og på at bevare deres fysiske ressourcer. Vi kan for eksempel involvere beboerne, når vi serverer mad og få dem til at være med til at dække bord eller tage dem med ud, hvis flaget skal tages ned, siger han.

Ergoterapeut og demensvejleder Therese Monberg deltog i temadagen sammen med flere af sine kollegaer fra Rudersdal Kommune, og dermed har de nu en fælles referenceramme til den nye træningsguide, forklarer hun.

- Vi har også fået talt sammen i dag om, hvordan vi som ergoterapeuter i vores kommune kan støtte op omkring mere fysisk træning i hverdagen og samarbejde med fysioterapeuterne omkring at få løftet nogle af de kognitive funktioner, så vi kan udnytte det i den mere aktivitetsorienterede træning, vi har med borgerne, siger hun. 

Konkrete initiativer

Hvad skal deltagerne tage med fra temadagen?

- Jeg håber, de får lyst til at genbesøge guiden på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, og at de er blevet inspireret til at sætte nogle konkrete initiativer i værk, så det bliver omdannet til praksis og nye handlinger, siger Kirsten Groth Willesen.

Der har været rigtig stor opbakning til de syv temadage, som bliver holdt rundt om i landet, og der er næsten fyldt op på de fleste af de kommende temadage.

- Det siger noget om, at der er interesse og opmærksomhed på området, siger Kirsten Groth Willesen fra Sundhedsstyrelsen.

Træningsguiden

Sundhedsstyrelsen har udgivet en guide til fysisk aktivitet og træning for mennesker med demens.
Træningsguiden giver inspiration til fysisk aktivitet i fem kendte hverdagsmiljøer: Eget hjem, naturen, træningscenter, pleje- eller aktivitetscenter og en forening.
Aktiviteterne er for mennesker med demens i både let, middel og svær grad.
Guiden er baseret på nyeste viden om træning og demens samt Sundhedsstyrelsens anbefalinger til fysisk aktivitet. Og den er udviklet af konsulenthuset PLUSS i samarbejde med Ældre Sagen og Institut for Idræt og Ernæring (KU)
Du kan læse mere på sst.dk/demenstraeningsguide
Kilde: Sundhedsstyrelsen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11