Millioner til forskning i ældres sundhed og livskvalitet
I de kommende fem år støtter Nordea-fonden det fortsatte arbejde i Center for Sund Aldring under Københavns Universitet med 78 millioner koner.
Forskningsprogrammet er organiseret i tre spor, og den nye bevilling sikrer, at centret nu bygger videre på vigtige forskningsresultater eksempelvis af hjernens kognitive funktionsnedsættelse, og hvordan vi kan beskytte hjernen.
Fremadrettet vil centret blandt andet undersøge, hvordan fysisk aktivitet påvirker vores hjerner – og i samarbejde med kommuner og sundhedsprofessionelle vil centret udvikle retningslinjer for initiativer og tiltag, som kan understøtte, at flere får sunde, vitale ældreliv og bevarer kræfterne til at indgå i nye fællesskaber.
Centrets fokusområder vil i de følgende fem år bidrage til forskning i den menneskelige aldring på både celle-, individ- og samfundsniveau.
- I takt med, at vi bliver ældre og holder os sundere længere, er det utroligt vigtigt, at forskningen også interesserer sig for, hvordan vi ældes. Det betyder rigtig meget i forhold til, at sundhedsvæsenet skal kunne give ældre de bedste sundhedsråd og den bedste behandling og dermed understøtte en sund aldring,” siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.
Lettere overgange fra arbejdsliv til pension
Den tværfaglige forskning i Center for Sund Aldring har tidligere fokuseret på, hvordan overgangen fra aktivt arbejdsliv til pensionering opleves udfordrende for mange, men også kan opleves som en ny mulighed for at etablere nye, mere sunde vaner i hverdagen.
Fra 2019-2023 vil forskerne undersøge nærmere, hvordan flere ældre kan få en positiv og mere fleksibel overgang til livet som pensionist - og en aktiv hverdag med motion, frivilligt arbejde og andre helt nye aktiviteter. Forskerne vil i tæt samarbejde med kommuner og pensionskasser udvikle og afprøve modeller for en mere fleksibel tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet og en lettere overgang til pensionisttilværelsen.