23948sdkhjf

Nye millionbesparelser rammer hovedstads-hospitaler

Dansk Sygeplejeråd forventer, at hospitalerne i Region Hovedstaden ender med at skulle spare omkring 400 millioner kroner til næste år.

Der er gang i lommeregneren på øre-næse-halskirurgisk klinik på Rigshospitalet. Her skal overlæge og klinikchef Mads Klokker finde ud af, hvordan han skal spare 7,5 millioner kroner - eller tre procent af klinikkens budget - til næste år.

- Det er rigtigt mange penge. Man kan blive særdeles bekymret på patienternes vegne over, hvordan det skal gøres, efter at vi har effektiviseret og sparet langt ind til benet i flere år, siger Mads Klokker til DR P4 København.

Besparelse på besparelse
Han er dog langt fra alene. Region Hovedstaden har nemlig meldt besparelser for sammenlagt 198 millioner kroner ud. Det viser referatet fra det seneste møde i regionens forretningsudvalg.

Men det beløb hospitalerne skal finde, ender faktisk med at blive markant større, skriver DR P4 København. Flere af hospitalernes ledelser lægger nemlig selv "interne omprioriteringer" oven i besparelserne. Betegnelsen dækker blandt andet over uforudsete udgifter og prioriteringer, der er særlige for det enkelte hospital.
På Rigshospitalet har direktionen for eksempel lagt 55 millioner kroner oven i regionens sparekrav på 67 millioner.

Og på Nordsjællands Hospitaler har man lagt 38 millioner kroner til en besparelse på 25 millioner kroner.

- Det må betyde forringelser
Efter at have talt med en lang række tillidsrepræsentanter forventer kredsformand for Dansk Sygeplejeråd Hovedstaden, Vibeke Westh, derfor, at den samlede besparelse ender i nærheden af 400 millioner kroner.
- Det er et meget stort tal, og det er svært at se, hvordan det skal hentes hjem uden, at det betyder store forringelser både for medarbejdere og patienter, mener Vibeke Westh.

På Nordsjællands Hospital, hvor man sammenlagt skal finde 63 millioner kroner på næste års budget, er hospitalsdirektør Bente Oure Rørth dog fortrøstningsfuld. Hun forventer ikke, at besparelserne vil betyde fyringer.


- Vi har identificeret tre - fire områder, hvor vi kan effektivisere. Det handler blandt andet om at flytte opgaver fra læger til sygeplejersker og måske fra sygeplejersker til serviceassistenter. På den måde optimerer vi vores ressourcer, så opgaven løses der, hvor den løses bedst, forklarer Bente Oure Rørth til DR P4 København.
Hun peger desuden på, at teknologiske fremskridt kan føre til besparelser.
- Der er kommet en række teknologiske løsninger, som betyder, at patienterne kan klare meget selv derhjemme og via telefon. På den måde forventer vi et faldende antal ambulante kontroller, fortæller Bente Oure Rørth.

Hos Dansk Sygeplejeråd Hovedstaden er Vibeke Westh dog bekymret over, at regionen har lagt besparelserne bredt ned over hospitalerne.
- Med den slags grønthøster kigger man ikke på det faglige, på arbejdsvilkår eller patienterne. Man er nødt til at finde ud af, hvad det er man ikke har råd til i stedet for at sprede besparelserne bredt ud og bede personalet om at løbe hurtigere, mener Vibeke Westh.

Grønthøster-besparelse
Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) understreger, at man allerede har prioriteret en del af besparelserne på administration og på indkøb.
- Det har bare ikke været nok og derfor er vi desværre også nødt til at bede om denne her grønthøster-besparelse, fortæller Sophie Hæstorp Andersen.

Hun peger samtidig på, at besparelsen er mindre end vanligt, fordi regionerne og regeringen i juni indgik en økonomiaftale, der sendte flere penge til regionerne.
- Desværre er det bare ikke helt nok i forhold til, at vi i dag har større udgifter til medicin, flere behandlinger og flere ældre, forklarer regionsrådsformanden, der påpeger, at politiske prioriteringer også er en del af årsagen til besparelserne.
- Vi vil prioritere flere midler til fødselsområdet og til psykiatrien. Det betyder, at man andre steder må finde flere penge til bordet, så vi kan lave den slags prioriteringer, siger Sophie Hæstorp Andersen til DR P4 København.

På øre-næse-halskirurgisk klinik på Rigshospitalet er frustrationen dog stadigvæk til at tage og føle på hos klinikchef Mads Klokker.
- Vi har sparet i tyve år, og det handler om store beløb hver gang. Hvis vi lægger alle de beløb sammen, så er det et under, at vi stadig eksisterer, siger han.

Kilde: Ritzau

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094