Hedebølge: Så varmt må der være, hvor du skal arbejde
Onsdag er der udsigt til rekordvarme i store dele af landet. Se de gode råd om, hvad du bør gøre, når du skal arbejde i varmen.
Og der er en række særlige regler for, hvor varmt det må være, der hvor de ansatte arbejder.
Normalt gælder der regler for at almindeligt, stillesiddende arbejde ikke bør ske i lokaler med mere en 25 °C.
De særlige regler - som man kan finde hos arbejdstilsynet - drejer sig derfor hovedsageligt om arbejdspladser, hvor medarbejderne dagligt oplever høje eller lave temperaturer. Som eksempel nævnes metalbearbejdning, bagerier eller vaskerier, hvor det indendørs arbejde året rundt byder på særlige udfordringer, som ledelsen skal have under kontrol.
Men med udsigt til usædvanligt varmt vejr i de kommende dage, vil stort set alle opleve, at det kan være svært at holde temperaturen på et acceptabelt niveau uanset om man arbejder ude eller inde.
Og under særlige klimaforhold, fx hedebølge, siger reglerne, at det må accepteres, at temperaturen ikke kan holdes under 25 °C i rummet. Men det kan da være nødvendigt at træffe foranstaltninger, der sikrer de ansatte bedst muligt mod ubehag og sundhedsfare.
Gode råd ved høje udetemperaturer
Derfor har arbejdstilsynet udarbejdet en række råd om, hvad man bør gøre i den situation. Og det kan kræve at der tages forskelligt hensyn til de ansatte. Det er nemlig individuelt, hvor meget mennesker påvirkes af varme.
Hvis der ikke kan holdes en temperatur på under 25 grader i perioder med høje udetemperaturer, skal man finde årsagen og løse problemet, lyder det i arbejdstilsynets oversigt. Og i den forbindelse skal man samtidigt være opmærksom på, hvor høj luftfugtigheden er - for den er afgørende for, hvor gode vi er til at tackle varmen.
Hvis temperaturen i arbejdsområdet er over 35 grader og luftfugtigheden er 40-60 pct. skal ledelsen sørge for, at medarbejdere med stillesiddende arbejde får et passende antal pauser,
Hvis luftfugtigheden overstiger 40-60 pct., skal medarbejdere med stillesiddende arbejde have pauser, selv om temperaturen er under 35 grader
Vær fleksibel og kreativ
Pauserne skal holdes i lokaler med lavere temperatur eller udendørs. Men der er også andre måder, man kan gøre arbejdsdagen mere overkommelig for de ansatte.
Man kan se på, om det er muligt at forskyde arbejdstiden, ved for eksempel at starte tidligere på dagen for så at få fri, når temperaturen topper hen på eftermiddagen.
Samtidigt kan man se, om det er muligt at lave rotation mellem opgaverne ved fysisk krævende arbejde, så den enkelt på den måde får pauser.
Lettere dress-code i varmen
Selv om mange arbejdspladser har skrevne eller uskrevne regler om påklædning, kan man gøre opmærksom på, at der i disse dage ses bort fra dem, sådan at påklædningen bliver mindre formel. Hvis der er krav om uniform, som er varm, skal pauserne eventuelt være længere. Alternativt skal pauserne holdes i lokaler med lavere temperatur.
Men på en række arbejdspladser skal man dog huske, at netop påklædningen er en del af sikkerheden, lyder det fra arbejdstilsynet. Det gælder ikke blot sikkerhedshjelmen og sikkerheds sko på en byggeplads, men også tøjer, når man arbejder i eksempelvis et storkøkken. Men ledelsen kan forsøge at tænke alternativt – fx brug af langt forklæde kombineret med shorts, frem for lange bukser.
Det siger sig selv, at medarbejderne skal have adgang til rigeligt drikkevand.
Hedeslag og risikogrupper
Men man skal være særlig opmærksom på risikogrupper. Det vil sige gravide, ældre og medarbejdere med hjerte- eller lungesygdomme. Risikogrupperne skal eventuelt have længere pauser, eller helt undgå at blive udsat for de høje temperaturer.
Hvis en medarbejder har symptomer på varmeudmattelse, som eksempelvis svimmelhed, kvalme, synsforstyrrelser og hovedpine, skal medarbejderen straks hjælpes ud i køligere omgivelser.
Sørg desuden for, at medarbejderen får rigeligt at drikke. Hvis en medarbejder besvimer eller falder om, skal der tilkaldes en ambulance. Hedeslag skal behandles akut, lyder et andet af rådende fra Arbejdstilsynet.