Flere offentligt ansatte oplever stress
Knap hver har i dag symptomer på stress.
Særligt blandt offentligt ansatte er stigningen meget markant. Her havde 20 pct. flere symptomer på stress 2016 sammenlignet med 2012. Dermed er det knap hver fjerde offentligt ansatte, der udviser symptomer på stress.
Det er særligt blandt pædagoger at stigningen været stor. Siden 2012 er andelen af BUPLs medlemmer, der oplever symptomer på stress steget med 50 procent.
Stress er et af de elementer, der indgår i det samlede mål for, hvor mange der er psykisk overbelastede på jobbet.
Målet er udviklet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Ifølge strategien skal andelen af beskæftigede, der er psykisk overbelastet reduceres med 20 procent frem mod 2020.
Fra 2012, hvor den første måling blev lavet, til 2016 er andelen med et hårdt psykisk arbejdsmiljø dog ikke faldet, men steget fra 14,5 procent til 16,9 procent. Det er en signifikant stigning på knap 17 procent, og det betyder, at omkring hver sjette beskæftigede nu oplever psykisk overbelastning, svarende til ca. 345.000 personer. Det går altså den gale vej, forklarer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i deres analyse.
Vi har i dag det laveste antal offentlige ansatte pr. borger siden 1986. De kommende år er der udsigt til besparelser, når man holder budgetterne op imod, at der samtidig ventes at blive mange flere små børn og ældre.
- Selv om regeringen nu har nedsat to udvalg til at se på arbejdsmiljøet, heraf et specifikt på stress, så skal vi være opmærksomme på, at de kommende år kommer til at betyde større træk på offentlig service fra især helt små børn og ældre. Børnetallet ventes nemlig at stige de kommende år, samtidig med at store årgange bliver ældre, lyder det fra Rådet.