23948sdkhjf

Esbjerg Kommune vil videoovervåge mennesker med demens

I Esbjerg Kommune starter et forsøg med videoovervågning om natten af udvalgte borgere med demens.

Det oplyser DR Syd.

Hidtil har en nattevagt kigget ind til den sovende borger, men fra næste år vil et videokamera klare den opgave.

Videoovervågningen sker uden samtykke fra borgeren selv, men fra de pårørende samt det plejepersonale, som har den daglige kontakt med borgeren.

- De er jo ikke umyndiggjort, men de kan have svært ved at træffe den slags beslutninger.

- Derfor skal forsøget netop afdække, om man kan gøre det via de pårørende og ansatte, siger Arne Nikolajsen, der er direktør for Sundhed og Omsorg i Esbjerg Kommune.

I januar skal to plejehjem vurdere, hvilke borgere der skal være med i forsøget, og selve videoovervågningen starter i februar og marts.

Forsøget kører et halvt år, og man forventer, at evalueringen ligger klar i slutningen af 2019.

Aarhus Kommune har tidligere meldt ud, at to af kommunens plejehjem har fået lov at deltage i et lignende forsøg.

- Vi ved, at det er sundhedsfremmende for folk med Alzheimers, at de ikke skal vækkes om natten, forklarede rådmand Jette Skive i juli til DR.

Nis Peter Nissen, der er direktør i Alzheimerforeningen, er ikke begejstret for forsøgene.

- Det handler om noget af det mest fundamentale i vores retssikkerhed: At vi som privatpersoner kan sikre os mod overvågning uden at vi er klar over det, siger han.

- Det er nogle helt fundamentale menneskerettigheder, som demenspatienter og personer, der ikke selv kan give samtykke, også har ret til.

Både Esbjerg og Aarhus er med i et frikommuneforsøg, der giver mulighed for at videoovervåge sovende beboere med demens på plejehjem, uden at de har givet samtykke.

Men Nis Peter Nissen mener, at socialminister Mai Mercado (K) bør se på de tilladelser igen. Han henviser til, at ministeren selv har sendt et lovforslag om magtanvendelse i høring.

Her fremgår det tydeligt, at videoovervågning ikke kan komme på tale, påpeger han.

- Vi har klare bestemmelser om magtanvendelse, hvor man har mulighed for at tage visse foranstaltninger, også selv om personen ikke kan give samtykke. Det drejer sig for eksempel om gps, siger Alzheimer-direktøren.

- Men når det drejer sig om videoovervågning - altså det at du kan blive overvåget af andre mennesker i dit eget hjem - der sætter vi altså grænsen.

Socialdemokratiets ældreordfører, Astrid Krag, er også bekymret. Hun henviser ligesom Nis Peter Nissen til den politiske aftale om magtanvendelse.

- Jeg mener, at vi fik hegnet det meget ind i forhold til den nye aftale, vi lavede tidligere på året, så ministeren må på banen, skriver Astrid Krag i en sms til Ritzau.

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109