23948sdkhjf

Forskere finder defekte celler i patienter med Huntingtons

I et nyt studie håber forskere på lang sigt at kunne udvikle en behandling med særlige støtteceller mod Huntingtons sygdom.

Hjernens støtteceller, de såkaldte gliaceller, spiller en yderst vigtig rolle i udviklingen af den genetiske hjernesygdom Huntingtons, som der i dag ikke findes en behandling mod.

Det fremgår i et nyt studie, hvor et internationalt hold af forskere fra blandt andet Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, har kortlagt vigtige, hidtil ukendte mekanismer hos gliaceller i en hjerne med Huntingtons.

- I studiet viser vi, at modningen af gliaceller bliver alvorligt skadet ved Huntingtos sygdom, og det er en stor medvirkende faktor til de anormaliteter, der sker i hjernen ved sygdommen (…). Denne forfejlede glia-modning forårsager mange af symptomerne, fordi de syge gliaceller ikke er i stand til at støtte en normal funktion, og det betyder, at kommunikationen mellem nervecellerne bliver beskadiget, fortæller forfatter og professor Steve Goldman, Center for Neuroscience, Københavns Universitet, og Center for Translational Neuromedicine, University of Rochester.

Ifølge Goldman er gliaceller ikke kun vigtige ved Huntingtons sygdom, men de tyder på at spille en vigtig rolle ved adskillige andre neurodegenerative og neuropsykiatriske sygdomme som eksempelvis skizofreni.

- Den her forfejlede modning af gliaceller ser ud til at være et fælles træk for sygdomme, som involverer anormaliteter i adfærd og psykotiske tanker (...). Vores studie sætter samtidig en streg under potentialet for behandling med gliaceller som en mulig behandling for Huntingtons sygdom og andre lignende neurodegenerative sygdomme, fortæller han.

Goldman og hans kolleger har tidligere arbejdet med transplantation af gliaceller beskrevet i et andet studie fra 2016. Her havde forskerne transplanteret raske gliaceller ind i mus med Huntingtons sygdom. Det forlængede musenes levetid og mildnede sygdommens symptomer.

Et af de næste skridt for Goldman og hans forskergruppe bliver også at gå i gang med kliniske forsøg med transplantation af raske gliaceller til patienter med Huntingtons.

De håber, at det vil være muligt at begynde forsøgene inden for de næste par år.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078