Opgørelse: Sådan bruges velfærdsmilliarden
Regeringens såkaldte velfærdsmilliard bliver overvejende brugt til at ansætte mere personale i kommunerne.
Det viser en opgørelse, som Sundheds- og Ældreministeriet har lavet på baggrund af kommunernes egne indberetninger for, hvor de forventer at bruge pengene.
De sidste ti procent af pengene går til kompetenceudvikling af personalet, anskaffelser, administration af puljen og frivillige indsatser.
- Uanset om man bliver ældre i Rødovre, på Røsnæs eller i Ringkøbing skal man vide, at der er nogen til at passe på én, når man får brug for hjælp. Sådan skal det være, selvom vi lykkeligvis bliver flere ældre og selvom beboersammensætningen på plejehjemmene forandrer sig. Det er derfor, vi sammen med Dansk Folkeparti bl.a. har sat værdighedsmilliarden og bemandingsmidlerne på finansloven. Det er også derfor, det glæder mig, at kommunerne i langt overvejende grad bruger pengene på mere personale, siger Thyra Frank.
En halv mia. til mere personale
Velfærdsmilliarden blev vedtaget i 2016 for at løfte kvaliteten og arbejdet for en mere værdi hjemmepleje. Pengene skulle gøre sig gældende i 2019.
Samtidig udmøntes de cirka 500 millioner, der i 2019 er afsat til en bedre bemanding i ældreplejen. Heraf går de fleste penge – 2/3 – til nye medarbejdere, mens 1/3 bliver brugt til at opjustere arbejdstiden for eksisterende medarbejdere, oplyser kommunerne.
Ligesom sidste år fordeler kommunerne bemandingsmidlerne næsten ligeligt mellem hjemmepleje og plejehjem. Hjemmeplejen ligger lidt højere med 53 procent af midlerne, svarende til 267 millioner kroner.
Mens 46 procent – svarende til 232 millioner kroner – bliver brugt til mere personale på plejehjem, plejecentre og friplejeboliger. De resterende midler går til administration mv. af puljen.