23948sdkhjf

Gourmet-kok i spidsen for kommunal madservice

Nyborg Kommune har som den eneste kommune på Fyn ansat en kok som leder for den kommunale madservice.

Betina Gadgaard Carstensen skal stå i spidsen for den kommunale madproduktion med retter, som både kan få smagsløgene aktiveret og mundvandet til at flyde.

Gourmet-uddannet
Hun er uddannet kok fra gourmetrestauranten Falsled Kro, men bruger i dag al sin viden og erfaring på produktion af kommunens ældremad.

Rygtet om de lækre, energifyldte og velsmagende retter og tilbehør har løbet som en steppebrand. Og de ældre kvitterer med at vælge kommunens madservice til.

Der ses nemlig en stigning i antal borgere på 21 procent siden januar 2017.

- Hvorfor skal man have proteindrik hver dag, hvis vi i stedet kan tilbyde noget, som smager bedre og endda kan laves billigere, spørger hun retorisk.

I det velduftende produktionskøkken er en medarbejder i fuld gang med at hælde karamelsovs på vaniljebudding, som er netop et af alternativerne til den kedelige proteindrik.

En anden medarbejder er i gang med at tilberede den nye opfindelse: en kartoffel, der kan synkes af alle – også selv om man lider af synkebesvær. Særligt den brune kartoffel var et hit som tilbehør til Mortensanden.

- (...) Vi arbejder med en fælles vision om at maden skal smage og dufte og se indbydende ud, så man har lyst til at spise den – også selv om appetitten er dårlig. Og så gør det ikke så meget, hvis det tager lidt længere tid at lave synkevenlige kartofler, panna cotta, frisklavet agurkesalat eller rødkål siger Betina Carstensen.

En kok på hjemmebesøg
Betina Carstensen er også meget lydhør over for de ældres ønsker. Hun hopper gerne i kokkeuniformen og tager på hjemmebesøg, hvis en borger vil fortælle om en særlig egnsret eller en familieopskrift på possekage, der har været overleveret gennem generationer.

Hun har også søsat projektet ”Livretter hele livet”, hvor interviews med ældre har peget på hvilke livretter, de savner på menukortet.

- Det handler om at imødekomme de ældres behov og blive inspireret til nye retter. Selv om man ikke længere selv kan lave mad, så skal man ikke snydes for sine livretter. Appetitten stimuleres også af madens visuelle udtryk, så derfor har vi fx købt træplanker, så vi har mulighed for at servere maden på forskellige måder, slutter Betina Carstensen.

Fakta

  • Betina Gadgaard Carstensen er uddannet kok ved Faldsled Kro i 1991 og har i en årrække været i restaurantbranchen bl.a. et år i Frankrig.
  • Hun er også uddannet ernæringsrådgiver og coach.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157