23948sdkhjf

Selvtræning med teknologi kan lykkes – med assistance fra personalet

- Jeg troede sgu ikke, jeg skulle træne, så det var med ballesved og alt muligt”, fortæller en patient, der har brugt kredsløbsmaskinen NuStep på Neurologisk Sengeafdeling N11 (apopleksi), Bispebjerg Hospital.

Træningen er del i et nyt projekt, hvor forskellige afdelinger har udvalgt teknologiske løsninger til selvtræning, der kan gøre en forskel for netop deres gruppe af patienter.

Og træningen har i den grad forenet personalet og patienter i samarbejdet omkring teknologien, fortæller projektleder Anne Marie Berg.

- Vi har haft personale, der har efterspurgt muligheder for at hjælpe patienter med selvtræning, og det har teknologien kunne hjælpe med. Vi oplevede i nogle tilfælde, at når patienterne var hjulpet op på kredsløbsmaskinen, så kunne de varetage træningen selv, fortæller hun og fortsætter: det gælder naturligvis ikke for alle patienter på de neurologiske afsnit.

Samarbejde mellem terapi og pleje
På Bispebjerg har man testet en storskærm til træning af OE og kognitive funktioner og en slags siddende crosstrainer. I kredsløbsmaskinen er der taget højde for, at patienterne er udfordret på balancen, og at de derfor skal sidde mere sikkert end på almindelige kredsløbsmaskiner.

Der er en skærm i træningsmaskinen, så patienterne kan cykle på en virtuel bane og jage lysende pletter. Det skal øge motivationen til at træde nogle flere watt.

Men det er ikke kun patienterne, der har skullet vænne sig til det nye selvtræningsformer.

- Projektet beror på et samarbejde mellem terapi og pleje. Hele personalet er blevet introduceret til løsningerne, inden forløbet startede med patienterne. Det er helt nødvendigt, at også plejepersonalet er trygge ved de her løsninger, fordi det er ofte dem, der skal assistere patienterne i selvtræning aftner og weekender, siger Anne Marie Berg.

Et begejstret personale
Hun understreger, at tilbuddet først og fremmest er til for patienterne, men at det er helt afgørende, at personalet også er engageret i projektet, hvis det skal virke. Og heldigvis er det gået godt med at få personalet til at tage imod træningsmulighederne.

- Vi har mødt begejstret personale på de afdelinger, hvor vi er. Vi har også set, at jo nemmere, personalet har haft ved at betjene maskinen, jo mere bliver det brugt, siger hun.

Projektet kører på tværs af afdelinger i Region Hovedstaden. Der bliver testet syv forskellige teknologiske løsninger til selvtræning Udover Bispebjerg deltager afdelinger fra Nordsjællands Hospital, Rigshospitalet og Herlev Hospital i projektet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078