Hundredvis af plejecentre mangler automatiske sprinklere
Siden 1977 har det været et krav, at plejeboliger af en vis størrelse i mere end én etage skal have installeret automatiske sprinklere. Men rundt om i landet findes der mindst 220 plejeboliger, der ikke lever op til det krav.
Det viser en undersøgelse af brandsikkerheden, som konsulenthuset Niras har foretaget for Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.
Undersøgelsen er sat i værk, efter at en brand på plejehjemmet Farsøhthus i august kostede tre beboere livet.
Senere viste det sig, at brandsikkerheden haltede på plejecentret. Blandt andet manglede der et automatisk sprinkleranlæg i bygningen, og der var indrettet et spisekøkken i en flugtvejsgang.
Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) konstaterer på baggrund af rapporten, at forholdene på Farsøhthus ikke var enestående.
- Det er fuldstændigt uacceptabelt, at brandsikkerheden i en del plejeboliger ikke lever op til brandkravene, og det er vi i færd med af følge op på, siger han i en pressemeddelelse.
Men det er muligt, at langt flere end de 220 plejeboliger har problemer. Det er nemlig kun 77 af landets 98 kommuner, der har svaret på ministeriets spørgsmål inden for svarfristen.
Ole Birk Olesen vil derfor inddrage Ankestyrelsen i sagen for at give kommunerne påbud om at svare.
Formand for KL's miljø- og forsyningsudvalg Jacob Bjerregaard (S) sendte selv breve ud til samtlige kommuner for "godt en måned siden" med opfordring om at tjekke op på brandsikkerheden og svare på undersøgelsen.
- Og jeg går ud fra, at de sidste kommuner er i gang med at svare. Hvis man er en stor kommune med mange plejehjem, tager det altså tid at komme rundt, siger Jacob Bjerregaard.
At få de manglende svar er helt nødvendigt, mener Merete Dea Larsen, der er boligordfører for DF. For undersøgelsen vurderes nemlig kun at dække to tredjedele af boligmassen.
Og derfor kan problemerne altså være mere omfattende, påpeger hun.
Rapporten viser også, at en stor del af boligerne ikke har sikre brandveje, påpeger Socialdemokratiets boligordfører, Kaare Dybvad.
- Der må kommunerne og beredskaberne tage ansvar, siger han.
Socialdemokratiet foreslår desuden, at kommunerne forpligtes til at installere moderne brandslukningsudstyr, der hvor der flytter rygere ind.
- Mange ulykker sker med folk, der falder i søvn med deres cigaretter i munden, siger Kaare Dybvad.
Ifølge rapporten fra Niras er der givet dispensation i 16 af de 220 tilfælde, hvor plejeboliger, der ellers burde have det, ikke har sprinkleranlæg.
Farsøhthus, der brændte i august, havde også dispensation fra kravet om sprinkleranlæg.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/
Artiklen er en del af temaet Brand.