Samarbejde på tværs sikrer træning for demensramte
To gange om ugen mødes københavnere med demens i det tidlige stadie til træning og efterfølgende kaffe på Idrætsfabrikken på Vesterbro. De kalder sig Humøroptimisterne og holdet er det succesfulde resultat af et helt særligt samarbejde mellem kommune og foreningsliv.
- Det er vigtigt for mig, at vi ikke taber borgerne på gulvet, fordi systemet ikke er gearet til dem. Mange af de københavnere med demens i et tidlige stadig, som havde gennemført et forløb hos os ville gerne fortsætte med demensvenlig træning med de samme mennesker, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) og fortsætter:
- Det er vigtigt, at vi samarbejder med foreningslivet, fordi de kan tilbyde noget, vi ikke kan. Hos Humøroptimisterne får borgerne både trygheden fra sundhedsvæsenet og selvstændigheden fra foreningslivet, siger sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling (SF).
Kommunen og DGI har sammen udviklet den demensvenlige træning, som Humøroptimisterne dyrker. Derudover har instruktøren fra DGI gennemgået en uddannelse i, hvordan man bedst muligt støtter personer med demens i træningen.
- I DGI kan vi tilbyde noget andet, fordi vi ikke er en del af sundhedsvæsenet. Når du går i et kommunalt træningstilbud, kan der være en opfattelse af, at du går der, fordi du er syg. I en forening, så går du der fordi du har lyst og overskud. Det er den følelse af overskud og selvstændighed, som deltagerne får, når de er en del af humøroptimisterne, siger Peder Nedergaard, formand for DGI Storkøbenhavn.
Fysisk aktivitet og træning kan være med til at mindske symptomerne på demens. Det giver den demensramte bedre funktionsevne, bevægelighed, kredsløb og kondition. Men træningen er også med til at give en stærkere følelse af identitet og styrke samværet med andre.
Det er netop noget af det, der bliver svært, når man får en demenssygdom. Det at træne, betyder altså både noget for den enkeltes livskvalitet og forhaler samtidig de symptomer, der følger med demens. Symptomer der kan fylde meget i hverdagen – både for personen med demens og de nærmeste.
Humøroptimisterne er støttet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København, men DGI står for selve træningen. Den lidt særlige konstruktion har vist sig at være ideel, når det handler om at få demensramte til at træne. Lige nu deltager 12 borgere med demens i det tidligere stadie i træning to gange om ugen i Idrætsfabrikken på Vesterbro.
I april udvider humøroptimisterne med et weekendhold. Det vil foregå i Center for Demens – træning og rådgivning. Altså i de lokaler, hvor holdene har trænet i kommunalt regi, men med instruktører og frivillige fra DGI.