Hjemmebesøg er nyt våben mod genindlæggelser
Et besøg af en læge og en sygeplejerske fra sygehuset senest 72 timer, at den ældre er blevet udskrevet. Det er opskriften på en kraftig reduktion i antallet af genindlæggelser af ældre, geriatriske medicinske patienter.
Det viser en hidtil ikke-offentliggjort ph.d. fra Ældresygdomme på Aarhus Universitetshospital.
- Det er nyt, at vi fra sygehusets side er kommet så tidligt ud i hjemmene og har prioritereret at sende både en læge og en sygeplejerske ud, men resultatet har vist sig at være ganske bemærkelsesværdigt, siger Lene Holst Pedersen, læge og ph.d., som står bag undersøgelsen.
Indlæggelsen også forkortet
Samtidig er det i studiet lykkedes at korte den såkaldte liggetid på hospitalet markant - fra tre til to dage. Og til trods for en kortere indlæggelsestid er dødeligheden ikke øget blandt patienterne.
Blandt patienter, der var indlagt fra eget hjem, er overlevelsen efter 90 efter udskrivelse endda øget.
- Denne patientgruppe tåler dårligt indlæggelser, men forskning viser, at der ikke skal meget til for, at de bliver genindlagt, og derfor er det vigtigt, at vi kan gøre noget for dem. Og i en tid med flere ældre og færre sengepladser er det meget meningsfyldt at kunne bidrage fagligt med en alternativ løsning, siger hun.
Større bevidsthed om patienterne
I studiet sammenlignede man en kontrolgruppe, som blev udskrevet på sædvanlig vis, med en interventionsgruppe, der blev tilbudt den hurtige opfølgning ved et hospitalsteam – samtidig med, at pårørende og hjemmepleje blev inviteret med ind i en tættere dialog om pleje og behandling af patienten i eget hjem.
Lene Holst Pedersen fortæller, at hun selv har lært meget af at se patienterne i deres egne hjem.
- For på sygehuset ligner næsten alle patienter hinanden i det hvide hospitalstøj, men jeg er blevet meget mere bevidst om, hvad det er for en situation, jeg udskriver mine patienter til. Og man kan sige, at lighed i sundhedsvæsenet ikke er at behandle alle ens, men at skræddersy et optimalt tilbud til den enkelte," lyder det fra Lene Holst Pedersen, som godt er klar over, at hendes resultater ikke svarer overens til lignende studier andre steder i landet.
- Selv om udmeldte konklusioner fra andre dele af Danmark er, at akut-teams ikke forebygger genindlæggelser, viser vores resultater derimod, at der er en ret markant effekt, siger hun.
Fakta
|