Fire demensudredninger bliver til én
Onsdag 15. maj slår Region Nordjylland dørene op til Demensenheden, der samler de tidligere fire steder for demensudrening på ét sted.
Formålet med samlingen er at skabe en ensartet tilgang til udredning af demens, som kan gå på tværs af flere lægefaglige specialer. Alle specialisterne er samlet ét sted, hvilket også giver bedre mulighed for sparring mellem specialisterne og mere smidige patientforløb.
Demensenheden får hjemme under Neurologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.
Det oplyser Region Nordjylland.
- Vi forventer, at der i de næste år vil ske en kraftig stigning i antallet af borgere med demens. Med den fysiske samling er formålet at skabe en tværfaglig enhed, hvor personale med forskellige faglige baggrunde giver en synergi og ekspertise, der er til gavn for patienternes udrednings- og behandlingsforløb, siger Karsten Vestergård, specialeansvarlig overlæge ved Neurologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.
Led i handlingsplan Samlingen af udredningen sker som et led i den nationale handleplan for demens, hvor der blandt andet er et opgør med det murstensløse samarbejde mellem specialerne/ matriklerne, som ellers har kendetegnet den nordjyske demensudredningspraksis.
I stedet fremgår det af anbefalingerne, at der skal etableres egentlige fysiske enheder, hvor de forskellige faggrupper og lægelige specialer er tilstede samtidig, og sådan vil det også være i den nordjyske demensenhed, der bliver bemandet af læger og sygeplejersker fra Geriatrisk Afdeling, Ældrepsykiatrisk Afdeling og Neurologisk Afdeling.
Enheden får også en telefonisk hotline for tilknyttede eller henviste patienter/pårørende samt for læger, kommunale demensfagpersoner og andet personale med henblik på besvarelse af forespørgsler og rådgivning.
Den nye enhed har primært fokus på udredning, idet de fleste patienter herefter går til kontrol hos egen læge, men specielle patientgrupper følges fortsat ambulant i enheden efter nærmere retningslinjer.