Demente i Aarhus får hjælp af en lille nål i bussen
En lille nål er blevet et vigtigt hjælpemiddel for demente i Aarhus.
Bistå-nålen, der illustrerer en fremstrakt hånd og et hjerte, skal vise buschauffører og billetkontrollører, at personen med nålen har en demensdiagnose.
Det skriver DR Østjylland.
Grethe Littrup fra Malling bærer en nål, når hun selv tager bussen til træning fra hjemmet i Malling til Demenshjørnet i Aarhus.
- Det mærker min demens på den måde, at jeg glemmer en helt masse ting. For eksempel i dag skulle jeg have været her for en time siden. Jeg synes, at jeg havde så meget styr på det hjemmefra, og jeg satte mig ned med mit strikketøj og min hund, fortæller hun.
Grethe Littrup nåede bussen, men det var bare en time for sent.
- Jeg synes, at det er rigtig træls, og jeg opdagede det først, da jeg kom herind. Jeg synes, at jeg havde styr på det hele, men det havde jeg så ikke, siger hun.
Grethe Littrup træner tre til fire gange om ugen, og muligheden for at tage bussen er blevet mere og mere vigtig.
- Jeg har jo en bil derhjemme, men den må jeg helst ikke køre i mere. Så på en måde er det også en befrielse at have rejsekortet, mener hun.
Derfor er den lille Bistå-nål en vigtig støtte på turen, hvor den bæres på tøjet.
- Den skal signalere, at der er nogle ting, som jeg ikke er så god til. Jeg synes, at det er trygt nok, og jeg tænker på, at hvis der sker et eller andet, eller jeg bliver forvirret, så kan jeg altid gå op til chaufføren og få lidt hjælp.
Grethe Littrups mand, Kurt Degn, mener, at det er vigtigt, at buspersonalet kan se, at Grethe lider af demens.
- Det giver mig tryghed. Det vil være synd for Grethe, at hun bliver forvirret og kommer med en forkert bus. Det er der ingen grund til, når man kan få hjælp, siger han til DR Østjylland.
Bistå-nålen til demente hjælper også Midttrafiks buskontrollører i deres arbejde, fortæller Buskontrollør Nikoline Zimmermann.
- Vi giver dem tid og en god oplevelse. Vi viser det hensyn, som den skal symbolisere, så vi kan yde vores service, siger hun.
Det kan nemlig være svært at se, at en buspassager er dement, fortæller Gitte Skødt Riber, der også er buskontrollør.
- Det kan du ikke altid se. Det er først, når du begynder at snakke med dem, at du fornemmer, at der er noget.
Hun har flere gange oplevet at møde demente, som ikke kunne sige, hvem de var.
- Politiet måtte hjælpe dem hjem. Det er lidt skræmmende at tilbageholde en herre, som bare gerne vil videre, men man tør ikke lukke ham videre, fortæller hun.
Grethe Littrup er stadig glad for at tage bussen til sine mange besøg hos Demenshjørnet.
- Der er ikke nogen, der har spurgt, hvad det er for et mærke, men jeg tror, at chaufføren vidste det, siger hun til DR Østjylland.
Succesen med Bistå-nålen i Aarhus betyder, at nålen nu skal bruges i andre kommuner, blandt andet i Syddjurs.
Kilde: https://www.dr.dk/nyheder/regionale/oest...