23948sdkhjf

Kristinehøj har brugt et år på demensvenlig indretning

Nye farver, nye temaer og billeder, der prikker til minderne i en tåget hukommelse.

Det er essensen i den nye indretningsstil, som Kristinehøj Plejehjem i Helsingør har fået efter en make over i den helt store skala. Projektet har taget det meste af et år og er kommet til verden ved hjælp af en pose penge fra Trafik-, bygge-, og boligstyrelsen.

- Ideen har været at fjerne hospitalsudseendet fra gangene og få indarbejdet oplevelser på væggene, som både hjælper beboerne rundt på gangene og samtidig giver dem minder fra deres yngre dage, siger Jesper Voltov, der er teknisk serviceleder på Kristinehøj og har været en af tovholderne på projektet.

Nu hersker stærke farver over gangarealerne, og kæmpe plakater med motiver af Helsingørs gader og bygninger skal give beboerne og de ansatte en særlig oplevelse inden for murene.

- Vi har taget billeder fra byen og blæst de op i fem gange to meter, eksempelvis Kulturværftet og Gl. Færgestræde i Helsingør. Det har haft stor betydning for manges liv og hverdag tidligere og kan vække følelsen af hjem og genkendelighed, siger Jesper Voltov.

Men det hele handler langt fra kun om æstetik. Funktionaliteten og den såkaldte wayfinding er også tænkt ind, så indretningen i sig selv hjælper de ældre med at finde rundt og hjem til lejlighederne.

Temaer og farver Efter ombygningen er plejehjemmets gange er indrettet i fire temaer: havet, byen, kunst & kultur samt natur. I hav-temaet er der eksempelvis valgt forskellige blå nuancer, der hjælper beboerne med at huske, i hvilken afdeling de bor og guider dem hjem til deres lejligheder.

I den nye vægudsmykning er der indlejret pile og skilte, der peger de ældre og pårørende i retning af de forskellige temaer, så det bliver nemmere at finde rundt.

Renoveringen har nu været færdig i små 14 dage, og det er i sagens natur er svært at aflæse, hvad borgere med demens synes om det.

- Det er jo svært at spørge dem direkte. Men vi kan se, at nogle ældre sætter sig i hvilestolene på fællesarealerne og nyder billederne. Og de pårørende er meget positiv stemte over for, at miljøet nu er blevet rarere at færdes i, siger Jesper Voltov.

Undervejs et år
Projektet har taget et lille års tid. Udbuddet af entreprisen samt selve planlægningen og udformningen af renoveringen har begge taget tid. Og så er selve ombygningen heller ikke så simpel, når det foregår blandt ansatte og sårbare borgere.

- Vi kan ikke rykke ind med fire hold håndværkere, så vi er nødt til at lade renoveringen foregå ud fra hensynet til borgere og ansatte. Selvom vi ikke har renoveret inde i lejlighederne, er vi stadig nødt til at gå frem på en hensynsfuld måde. Det tager tid, siger Jesper Voltov.

Kristinehøj har 62 boliger, hvoraf 12 er målrettet direkte til borgere med demens. Omkring 70 procent af beboerne lider af en eller anden form for demenssygdom.

Plejehjemmet er en del af Danske Diakonhjem.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157