23948sdkhjf

Rengøringshjælp suppleres nu af et træningsprogram

Når visitationen lander til rengøring, skal der følge et træningsprogram med. Det er de nye tanker i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning, der i øjeblikket arbejder med projektet DigiRehab.

Projektet går i alt sin enkelthed ud på at tilbyde digital træning til de borgere, der ellers kun modtager hjælp til rengøring for at forebygge yderligere funktionstab.

Tab af funktionsniveau
Initiativet er søsat efter en optælling fra Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense Kommune viste, at kun 1/3 af de borgere, der modtager hjælp til rengøring, har bibeholdt deres funktionsniveau 30 måneder efter visitationstidspunkt.

De resterende 2/3 bliver i denne periode markant dårligere med behov for eksempelvis intensiveret pleje eller plejebolig.

Træning som supplement til rengøring
På baggrund af denne kedelige prognose har Ældre- og Handicapforvaltningen valgt at igangsætte projektet DigiRehab (digital rehabilitering), der går ud på at tilbyde digital træning som et supplement til den allerede bevilgede rengøringshjælp.

- Når en borger ikke længere selv klarer rengøringen, så kan det være med til at starte en negativ spiral, hvor borgeren gradvis mister mere og mere funktionsevne. Med en simpel træningsindsats kan vi forhåbentlig vedligeholde eller måske endda højne funktionsevnen hos de ældre, så de forhåbentlig ikke får brug for intensiveret hjælp så hurtigt efter visitation til rengøring – det er i hvert fald ønskescenariet, som jo helt klart er en fordel for den enkelte borger, men også for kommunen, fortæller fysioterapeut bag projektet, Thomas Ipsen.

Træning via skærm supporteret af fysioterapeut
Træningen foregår via en skærm – oftest en tablet, og der er knyttet en fysioterapeut an til projektet, sådan at der sikres, at øvelser udføres korrekt, og borgeren er med på, hvor, hvornår og hvordan de træner.

Fysioterapeuten holder styr på, hvor meget den enkelte borger træner, sådan at han også kan lave statistik på baggrund heraf. Han står derudover også til rådighed for spørgsmål, tekniske problemer eller andre eventuelle barrierer.

Og selvom man kunne foranlediges til at tro, at den digitale løsning ville skræmme nogle væk, så er det faktisk ikke sådan, det forholder sig:

- Teknikken har på ingen måde været en barriere. Borgerne er glade for træningen, og de oplever, at videoerne er en stor hjælp til at lære øvelserne at kende. Derudover føler de også en slags positiv ”forpligtelse”, fordi de ved, at jeg kan se, om de træner eller ej,” fortæller Thomas Ipsen.

  • Fakta om projektet
    Planen er, at 100 borgere skal deltage i projektet, der startede op i april 2019 og kører til starten af 2022. Har borgeren ikke selv en skærm, stiller Odense Kommune én til rådighed.
  • De første spæde resultater viser et markant forbedret funktionsniveau hos dem, der har trænet siden april. Det er dog for tidligt at sige noget generelt om projektets resultater.
  • Projektet er skruet sammen på den måde, at det kun er den nordlige del af Odenses borgere, der får tilbud om DigiRehab, for at man efter projektets afslutning kan sammenholde med en kontrolgruppe.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.17