23948sdkhjf

Dansk-amerikansk startup vil kurere Alzheimers med ”usynligt” stroboskoplys

Millioninvestering sikrer finansiering af Optoceutics første kliniske studie

Mere end 15 år er gået, siden der sidst blev godkendtet nyt middel til behandling af Alzheimers, men det håber den dansk-amerikanske startup Optoceutics snart at lave om på.

Den unge virksomhed har netop modtaget 3 millioner kroner, og hvis Optoceutics patenterede lysteknologi består sit første kliniske studie, har erhvervsmanden bag kapitalindsprøtningen indvilget i at investere yderligere 17 millioner i selskabet. Det skriver MedWatch ifølge Finans.

Ifølge mediet er Optoceutics' teknologi baseret på stroboskoplys, der kan aktivere bestemte områder og celletyper i hjernen til at stimulere hjernens naturlige rensningsproces. Derved reduceres den neuroinflammation og de toksiske proteinstrukturer, der er et af kendetegnene ved Alzheimers. Selvom andre arbejder med lignende teknologier, skiller Optoceutics sig ud ved at have udviklet en lyskilde, der blinker i en frekvens, der er usynlig for øjet, og som derfor kan bruges til forebyggelse og behandling uden at stresse patienter.

Første kliniske forsøg forude 

I samarbejde med Sjællands Universitetshospital, DTU, Rigshospitalet, Bispebjerg Hospital og Københavns Universitet er Optoceutics i gang med de indledende tests af lysteknologien på mennesker. Med de 3 millioner, startuppen netop har modtaget, er der nu også styr på finansieringen af det første kliniske dokumentationsforsøg med 60 Alzheimers-patienter, der er efter planen skal starte i udgangen af året.  

I løbet af de næste tre år er yderligere to kliniske studier planlagt, men den slags er en bekostelig affære, og virksomheden håber derfor at kunne tiltrække nye investorer med positive data fra den første runde.  

Flere veje at gå

Optoceutics har til huse i DTU’s Science Park, og bag stiftelsen står en række erfarne kræfter fra både det lystekniske, neurobiologiske og ingeniørmæssige felt.

Selskabets adm. direktør er den amerikanske neurobiolog Mai Nguyen fra Berkeley-universitetet i Californien ogmedstifterne tæller Jes Broeng, der er professor i fotonik og centerleder på Center for Entrepreneurskab i Teknologi på DTU, Paul Michael Petersen, der er forskningschef for fotonik på DTU og Marcus Carstensen, der er ingeniør i fysik og Ph.D. studerende på DTU Fotonik.

Den nyligt sikrede investering kommer desuden fra den danske erhvervsmand Kaare Danielsen, der startede sin karriere med at udvikle skakcomputere, og siden blev milliardær på at stifte jobportalen Jobindex.

Hvad angår virksomhedens vækstplaner er stifterne endnu ikke klar til at afsløre for meget, men ifølge MedWatch opererer Optoceutics med flere udviklingsscenarier, der både omfatter et potentielt partnerskab med en farmapartner, en licensaftale til udvikling og kommercialisering, en børsnotering samt et decideret salg og rent exit.

- Det er klart, at vi løbende vil vurdere vores muligheder for at maksimere potentialet af vores teknologi til fordel for både Alzheimer-patienter og vores aktionærer, siger Optoceutics bestyrelsesformand Rasmus Just til avisen.

Uanset hvad fremtiden bringer, er der dog ingen tvivl om, at markedet er mere end modent til en løsning på et stort problem. På verdensplan lever omkring 47 millioner mennesker med Alzheimer, og der findes endnu ingen behandling, der kan stoppe udviklingen af sygdommen.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078