23948sdkhjf

Ankestyrelsen: Svage ældre har krav på hovedrengøring

Alle landets kommuner skal tilbyde svage ældre hovedrengøring et par gange om året, så de kan få hjælp til eksempelvis større oprydningsopgaver eller at afkalke badeværelset.

Det fastslår en principafgørelse fra Ankestyrelsen. 

I Hjørring Kommune sætter man nu to timer af til hovedrengøring årligt. Men det er slet ikke nok, lyder kritikken:

- Det kan altså ikke gøres på to timer, for der er ældgammelt skidt, der skal fjernes, siger 69-årige Karen Margrethe Juel fra Hjørring i følge DR Nordjylland.

Hun lider af diabetes, en alvorlig ryglidelse og kronisk træthedssyndrom, som gør hende afhængig af ældreplejen. Hun får gjort rent af kommunen hver tredje uge i maksimalt 30 minutter. 

Det dækker ikke behovet
Formanden for kommunes ældreråd, Kirsten Holst mener heller ikke to timer rækker til hovedrengøring:

- To timers hovedrengøring én gang om året, det føler vi ikke dækker et behov. Det kan man ikke kalde for hovedrengøring, siger hun.

Også i Ældre Sagen mener man, at to timers hovedrengøring er alt for lidt. Ifølge seniorkonsulent Per Tostenæs er rengøringen hos de svage ældre rundt om i landets kommune generelt for ringe:

- Jeg vil i hvert fald selv have det sådan, at hvis jeg skulle leve i mit eget skidt og møg hver dag, uden at kunne fjerne det, så ville det forringe min livskvalitet betydeligt, sådan tror jeg også de fleste andre har det, siger han.

Den politiske formand for Hjørring Kommunes ældreudvalg, Per Møller fra Konservative, erkender at to timer ikke rækker alle steder:

- Det er ikke voldsom meget, men det kommer også an på, hvor stor en bolig man har. Har man et rækkehus på 65 kvadratmeter eller stor villa på 265 kvadratmeter. På 65 kvadratmeter kan man nå langt rundt, men har man et stort hus, så bliver det sværere.

Hjørring Kommunes Sundheds-, Ældre og Handicapudvalg skal nu finde pengene til den årlige hovedrengøring, og på dagsordenen til næste udvalgsmøde er et af forslagene at skære i den eksisterende rengøring, for eksempel så ældre kun får gjort rent hver 4. uge.

Ifølge formanden for ældre-udvalget i Hjørring Kommune, konservative Per Møller vil kommunen dog forsøge at undgå at spare i den eksisterende rengøring hos borgerne for at få råd til hovedrengøring.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.299