17 september: Internationalt fokus på patientsikkerheden
WHO har udnævnt 17. september til International Patientsikkerhedsdag.
Formålet med dagen er at øge bevidstheden om og opbakning til patientsikkerhed. Dagen markeres med events og initiativer i storbyer verden over, blandt andet oplyses monumenter og bygninger flere steder i orange lys.
Danmark var firstmover
Danmark er blandt de lande i verden, der først satte patientsikkerhed på dagsordenen, og i 2004 var vi de første til at komme med en lov om patientsikkerhed.
Loven har betydet, at sundhedspersonalet i det danske sundhedsvæsen rapporterer, når der sker fejl. Disse såkaldte utilsigtede hændelser bruges til at lære af det, der er sket, så man kan forebygge, at noget lignende sker igen.
Der bliver i det danske sundhedsvæsen delt cirka 200.000 utilsigtede hændelser om året.
2,6 millioner dødsfald i verden
På verdensplan resulterer fejl i sundhedsvæsenet årligt i 2,6 millioner dødsfald, og omkostningerne ved fejlene udgør 15 procent af alle hospitalsudgifter.
En stor del af disse fejl kan undgås, og blandt andet derfor er der god grund til at støtte op om disciplinen patientsikkerhed og støtte denne første internationale patientsikkerhedsdag.
Det sker i dag:
På den internationale patientsikkerhedsdag lancerer Styrelsen for Patientsikkerhed sammen med Medicin.dk en ny kampagne om lægemidler, der kræver særlig opmærksomhed – de såkaldte risikosituationslægemidler. Kampagnen skal bidrage til, at der sker færre medicineringsfejl. Se kampagnen STOP TÆNK TJEK.
På dagen for patientsikkerhed lancerer Styrelsen for Patientsikkerhed Fokus på Patientsikkerhed. Her kan man læse om vores igangværende nationale patientsikkerhedsindsatser. Tilmeld dig i kategorien læring.
Styrelsen for Patientsikkerhed vil derudover være at finde på KL’s Ældrekonference i Kolding. Her vil blandt andet tale om erfaringer fra Ældretilsynet.
Fakta
|