23948sdkhjf

Han designer fremtidens plejebolig: Ingen ønsker at bo klinisk

- Ingen ønsker at bo i et klinisk hospitalsmiljø, og det er efterhånden bredt anerkendt, at man ikke kan overdrive den betydning, som dét at føle sig hjemme kan have for helbredet. Derfor er det også vigtigt at forstå de designprincipper, der skal overholdes, hvis man ønsker at skabe rum, som giver følelsen af at være hjemme.

Sådan lyder det fra Michael Persson, der er nordisk salgschef hos Altro, som sikkerhedsgulve og samarbejder tæt med arkitekter over hele verden om design af plejemiljøer.

Virksomheden har på den baggrund udarbejdet en udførlig designguide, der sætter fokus på, hvordan man fx via farver skaber et hjemligt og samtidig sikkert miljø i plejeboliger.

- Selv om nogle beboere kan have helbredsproblemer eller andre særlige behov, så er det hensynet til livskvaliteten og muligheden for at leve så uafhængigt som muligt, der bør fylde mest. Det betyder fx, at selv om det rette valg af sikkerhedsgulv kan reducere risikoen for at glide eller falde til en ud af en million gennem hele gulvets levetid, så er udseendet også helt essentielt for, om løsningen faktisk giver den værdi, den skal.

Imødekommende materialevalg
Et nyligt dansk eksempel på, hvordan man kan designe et på én gang hjemligt og sikkert miljø, er plejecenteret Banebo i Viborg, der slog dørene op sidste efterår.

Her har både Viborg kommune og Boligselskabet Sct. Jørgen fra starten prioriteret indretning og farver, der bidrager til den hyggelige og imødekommende stemning, fortæller projektleder Charlotte Bruland fra boligselskabet:

- Det måtte ikke virke institutionsagtigt. Vi har derfor valgt at bruge varme, naturinspirerede farver, kvalitetsmaterialer og inventar, der bidrager til, at både beboere, personale og besøgende føler sig hjemme og trives i bygningen.

Eksempelvis er der i Banebo etableret et stort centralt orangeri i fællesarealerne med en flere meter høj plantevæg fra gulv til loft, ligesom man på badeværelserne har valgt sikkerhedsgulve i en varm, sandfarvet nuance.

Design ligger også i sikkerhed
Men det er ikke kun farverne i sig selv, der er vigtige at tage hensyn til, når man designer fremtidens boliger og miljøer til ældre. Også belysning og forholdet mellem farverne har betydning, for aldersrelaterede synsforringelser kan fx betyde, at forkert belysning eller forkerte gulvløsninger kommer til at udgøre en reel fare.

Et eksempel er kontraster: Her kan for små forskelle mellem gulve, vægge, trapper og dørtrin skabe forvirring eller resultere i faldulykker. Michael Persson forklarer, at der teknisk set skal være mindst 30 points forskel i den såkaldte lysrefleksionsværdi mellem gulv og vægge for, at det fungerer optimalt:

- Faktisk er det i sig selv ikke så meget et spørgsmål om farvevalg som om lysets refleksion i gulvoverfladen. Det er nemlig den vigtigste faktor i forhold til, om en person er i stand til at identificere forskellige overflader. Den virkelige test, når man ønsker at sikre kontraster eller ensartethed i sin indretning, er derfor at se på overfladerne i gråtoneskala. Her vil du fx kunne se, at selv nuancer, der i én type lys ser totalt forskellige ud, i andre belysninger bliver helt ens.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.215