23948sdkhjf

Bog: Når hjernen visner

Når hjernen visner er skrevet af og til pårørende til mennesker ramt af frototemporal demens. 11 ægtefæller og seks børn fortæller, hvad demensen har betydet for deres mand, kone, far eller mor og for forholdet mellem dem.

Frontotemporal demens er en overset demenssygdom. Når hjernen visner giver for første gang ordet til de pårørende. Det er barske historier om, hvordan den, man elsker, langsomt skifter personlighed og bliver et andet menneske.

De første symptomer på frontotemporal demens opstår som regel, når patienten er i 50’erne, men ofte tager det mange år, før diagnosen ligger klar. Det skaber et pres på de pårørende.

Den ramte mister først sin empati og sin fornemmelse for ’takt og tone’, inden hukommelsen begynder at svinde. Ens normalt så betænksomme og kærlige ægtefælle eller forælder begynder pludselig at kaste om sig med ukvemsord, begynder at drikke eller smårapser i butikkerne.

Charlotte Helsted er enke efter en mand med frontotemporal demens.

Ingrid Lauridsen er uddannet cand.psych. med speciale i gerontopsykologi. Hun har gennem mere end 25 år arbejdet med pårørendegrupper og grupper for demensramte mennesker.


Charlotte Helsted, Ingrid Lauridsen
Forlaget Frydenlund
336 sider
299 kr.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093