23948sdkhjf

23 kommuner mangler plan for brandsikkerhed

Mange danske kommuner har trods dødsbrande fortsat et eller flere plejehjem, hvor brandsikringen er ulovlig.

Selv om mindst fem personer er døde i brande på plejehjem i år, mangler 23 kommuner stadig en plan for, hvordan de vil gøre brandsikringen på et eller flere plejehjem lovlig.

I august sidste år kostede en brand på plejehjemmet Farsøhthus på Djursland tre ældre kvinder livet.

Det fik daværende boligminister, Ole Birk Olesen (LA), til at igangsætte en undersøgelse af brandsikkerheden på landets plejehjem.

Alle 98 kommuner blev i oktober 2018 bedt om at redegøre for brandsikkerheden på deres plejehjem med en frist 19. november. Fire kommuner har aldrig svaret.

Ud af dem, der har svaret, har langt størstedelen af kommunerne et eller flere plejehjem, hvor brandsikringen er ulovlig.

Det viser en aktindsigt, som Radio4 har fået hos Boligstyrelsen.

Selv om kommunerne har svaret, at de har plejehjem, hvor brandsikkerheden halter, er der flere steder ikke blevet gjort noget ved det.

19 kommuner har stadig ikke svaret ministeren på, hvornår de regner med at udbedre den manglende sikkerhed på plejehjemmene.

Den manglende brandsikkerhed bekymrer Ældre Sagen.

- Det er som om, der skal en dødsbrand til i hver kommune, før der bliver gjort noget, siger chefkonsulent i Ældre Sagen Nina Bruun til Radio4.

Undersøgelsen af plejehjemmenes brandsikring viser desuden, at mange kommuner har søgt og fået dispensation fra de gældende brandkrav.

Boligminister Kaare Dybvad (S) vil nu stramme reglerne, så det ikke længere er muligt at dispensere fra brandkravene, når det handler om sikkerhed.

- For brandkravene betyder det, at det med syvtommersøm bliver slået fast, at der ikke må dispenseres fra brandsikkerheden. Bestemmelsen forventes at træde i kraft 1. januar 2020, skriver ministeren til Radio4.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Artiklen er en del af temaet Brand.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172