23948sdkhjf

21 bekymrede henvendelser førte til 14 påbud

Det går egentlig generelt lidt bedre med patientsikkerheden på danske bosteder. Styrelsen for Patientsikkerhed melder i dag om en forbedring i antallet af påbud på baggrund af stikprøvebaserede planlagte tilsynsbesøg i 2018.

Dog konkluderes det, at der på landets bosteder fortsat er brug for læring på forskellige sundhedsfaglige områder. Derfor fortsætter styrelsen også den tætte kontrol med bostederne.

Styrelsen for Patientsikkerhed gennemførte i 2018 166 tilsynsbesøg, hvoraf 100 var stikprøvebaserede planlagte tilsyn. 19 procent af disse medførte et påbud og vurderingerne "Større problemer af betydning for patientsikkerheden" eller "Kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden". I 2017 var det 27 procent.

- Det er positivt, at færre af vores stikprøvebaserede planlagte tilsynsbesøg på bostederne fører til påbud, og det vidner om, at det generelt går lidt bedre med patientsikkerheden, siger Charlotte Hjort, overlæge og enhedschef hos Styrelsen for Patientsikkerhed. - Vi oplever dog fortsat, at der på en række bosteder er udfordringer med at sikre patientsikkerheden, hvilket blandt andet bunder i en udfordring med at opkvalificere personalet til at udføre sundhedsfaglige opgaver. Det stiller krav til bostederne, som skal sikre, at instrukserne præciserer ansvaret og opgaverne, og at de rette kompetencer og forudsætninger er til stede, sigerbhun i en pressemeddelelse.

Bekymringshenvendelser gavner
66 af tilsynsbesøgene er i 2018 sket som opfølgning på tidligere tilsynsbesøg eller på grund af en bekymringshenvendelser. Henvendelser, der kan kommer fra eksempelvis journalister, borgere eller sundhedspersoner.

21 af de reaktive tilsynsbesøg skete på grund af en bekymringshenvendelse eller indberetning, og det fremgår af tallene fra 2018, at 14 af disse tilsynsbesøg medførte et påbud.

- Vi oplever stadig, at der på nogle bosteder er en del udfordringer i forhold til patientsikkerheden. Derfor er det rigtig vigtigt, at vi gennem bekymringshenvendelser bliver gjort opmærksomme på, når der er mistanke om, at noget udfordrer patientsikkerheden på bostederne. Det giver os mulighed for at komme ud på et tilsynsbesøg og gennem dialog og læring bidrage til, at patientsikkerheden øges, siger Charlotte Hjort.ynet løfter patientsikkerheden
Tallene fra de opfølgende reaktive tilsynsbesøg i 2018 viser også, at styrelsens tilsyn bidrager til øget patientsikkerhed. På langt de fleste af landets bosteder var der sket en markant forbedring af patientsikkerheden fra første tilsynsbesøg til det andet. 3 ud af 4 behandlingssteder fik ved det første opfølgende reaktive tilsynsbesøg således ophævet påbuddet og i samme omgang vurderingen "Ingen problemer af betydning for patientsikkerheden" eller "Mindre problemer af betydning for patientsikkerheden".

Styrelsen for Patientsikkerhed gennemfører et eller flere opfølgende reaktive tilsyn på de behandlingssteder, der ikke efter første opfølgende reaktive tilsynsbesøg har formået at ændre forholdene tilstrækkeligt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109