Djøf foreslår ti timers ekstra direkte borgerkontakt
Det er nødvendigt at trække i håndbremsen over for unødigt bureaukrati, overflødige regler og kontrol.
Det erkender fagorganisationen Djøf, som derfor foreslår at indføre en målsætning om, at ansatte i det offentlige skal bruge ti timer mere om måneden på direkte borgerkontakt. Det skriver Politiken.
- Der er for meget kontrol og for lidt tillid i den offentlige sektor. De offentlige medarbejdere har for lidt tid med borgerne. Og for lidt frihed til faglighed. Det har vi også et ansvar for, siger Djøfs formand, Henning Thiesen, i et skriftligt svar til Ritzau.
Djøf, der er faglig organisation for små 100.000 samfundsvidenskabeligt uddannede, mener, at der i dag bruges alt for meget tid på regler og dokumentation.
Det er forkert, og det skal der rettes op på, lyder det fra Djøf.
Derfor skal forslaget om mere borgerkontakt gælde for både social- og sundhedsassistenter, pædagoger, læger, politibetjente og byretsdommere, siger Henning Thiesen.
Samtidig skal der gøres plads til mere tillid og større faglig frihed for de ansatte til at tilrettelægge arbejdet, fremgår det af udspillet.
Forslaget er et indspark til regeringens planer om en nærhedsreform, lyder det.
- Vi er i stigende grad opmærksomme på, at vi i vores rådgivning af politikerne skal pege dem i retning af, at den tid, der er, skal bruges til borgerne.
- Det har vi ikke været hurtige og dygtige nok til, siger Djøfs formand, Henning Thiesen, til Politiken.
I sit udspil citerer Djøf statsminister Mette Frederiksens (S) åbningstale til Folketinget.
I talen fokuserede statsministeren særligt på, at det er vigtigt at få et opgør med overflødig bureaukrati.
Mette Frederiksen satte blandt andet spørgsmålstegn ved, om arbejdstiden er skruet rigtigt sammen, når medarbejdere i ældreplejen kun bruger omtrent halvdelen af arbejdstiden på samvær med de ældre.
- Den anden halvdel går til at dokumentere, holde møder, dosere medicin, transport fra den ene borger til den anden osv.
- Medicinen skal selvfølgelig doseres, og dagvagten skal vide, hvad der er sket under nattevagten. Men er der andre opgaver, vi kan undvære? Og hvilke?, spurgte statsministeren i talen.
Kilde: /ritzau/