Sygefravær ændret markant på fem år
Gladsaxe Kommune har reduceret sygefraværet med hele 33 procent på fem år.
Det fremgår af en rapport fra CEPOS, som også konkluderer, at sygefraværet er steget med 50 procent i Esbjerg Kommune over den samme periode, nemlig fra 2013 til 2018.
Dog er resultatet forholdsvis stabilt fra år til år, skriver CEPOS.
Sygefraværet i plejesektoren er forholdsvist højt, sammenlignet med andre kommunale overenskomstgrupper.
Forholdsmæssigt ligger sygefraværet blandt plejepersonalet 28 procent højere end for pædagogisk personale, 48 procent højere end for folkeskolelærere og hele 149 procent højere end for akademikere.
Sygefraværet blandt det kommunalansatte plejepersonale bestående af SOSU-hjælpere, SOSU-assistenter, ufaglærte og ledere er generelt højt. I 2018 lå det samlede gennemsnitlige sygefravær på 16,2 dagsværk pr. ansat plejepersonale svarende til godt tre ugers fravær. |
Sammenlignet med fraværet fra 2015 er fraværet for plejepersonale steget med ca. 6,2 procent, svarede til ca. ét dagsværk.
"Sygefraværet for plejepersonale er i gennemsnit det højeste blandt kommunalansatte. Hvis det er muligt at reducere det kommunale sygefravær for hele landet til det gennemsnitlige niveau for de fem bedste kommuner, kan kommunerne høste en økonomisk gevinst på knap 320 mio. kr., svarende til at ansætte godt 800 ekstra SOSU-hjælpere," skriver CEPOS. CEPOS har også beregnet besparelserne ved at reducere sygefraværet på det kommunale social- og sundhedsområde:
CEPOS konkluderer også, at man kan øge ledernes incitament til at reducere sygefravær ved at indføre en bonus til ledere i institutioner med et lavt sygefravær.
På tværs af kommunerne er variationen stor. Plejepersonalet i Solrød Kommune har landets højeste sygefravær på 23,3 dagsværk pr. ansat svarende til lidt mere end en hel arbejdsmåned og næsten dobbelt så højt, som fraværet i Gladsaxe Kommune, der har landets laveste sygefravær på 12,2 dagsværk pr. fuldtidsansat. |