Rapport løfter sløret for fremtiden
Den demografiske sammensætning ændrer sig markant indenfor en overskuelig årrække og på den baggrund har VIVE forsket i behovene for velfærdsservice i fremtiden.
Resultatet af forskningsprojektet Mature er 12 scenarier, der kaster lys over, hvilke innovationer, der vil kunne hjælpe med at løfte fremtidens velfærdsopgaver.
Projektet startede i 2017 til 2019 og afsluttes med denne publikation.
Pengene til forskningen kommer fra Innovationsfonden, der har investeret 7.9 mio. kr., og deltagende partnere har investeret 3.7 mio. kr. Partnerne er – udover VIVE – Professionshøjskolen Absalon, Syddansk Universitet, Svendborg Kommune og plejecentret Skovhuset i Hillerød Kommune. |
"De 12 scenarier er opdelt i tre temaer. Hvert tema rummer to spørgsmål, hvis mulige svar kombineret med hinanden giver fire udfald eller scenarier.
Hvert scenarie beskriver konsekvenserne af netop denne udvikling på en række områder: Hvad betyder scenariet for samfundets omkostninger og for fremtidssikringen af velfærdsmodellen? Hvilken udvikling vil vi her se i sammenhængskraften og det offentliges rolle? Hvordan påvirkes arbejdslivet og mulighederne for tilbagetrækning, og hvordan udvikler det plejefaglige arbejde sig, i netop dette scenarie?," forklarer VIVE's seniorforsker Anu Siren på vive.dk.
Rapporten analyserer blandt andet ældre, aldring, sundhed blandt ældre, teknologiens rolle i velfærssamfundet, offentlig og privat finansiering af velfærd.
"De 12 scenarier skal ikke ses som fastlagte bud på en fremtidig udvikling, men snarere som øvelser i vores analytiske forestillingsevne og refleksion. De synliggør de mange faktorer, der kan påvirke fremtidens ældre og de rammer og vilkår, de vil få – og viser dermed, at en positiv udvikling på dette område ikke kommer af sig selv. Scenarierne er særligt tænkt som inspiration til de beslutningstagere og fagfolk, der i disse år lægger sporene til fremtidens velfærdsservice," skriver Anu Siren.
Fremtidsscenarierne er udviklet på baggrund af MATURE-projektets resultater, og er blevet kvalificeret gennem en række workshops med repræsentanter fra kommunalt, privat og sundhedsfagligt regi og med projektets Scientific Advisory Board. |