Rette hjælpemiddel til rette borger forudsætter faglighed og viden
Hjælpemidlets paradoks; det nødvendige onde, der altid ender nederst i imagehierarkiet og samtidig den helt nødvendige højteknologiske og toplækkert designede teknologi og software, der muliggør det gode liv trods handicap eller anden funktionsnedsættelse. Og vi kommer jo (næsten) alle til at have behov for hjælpemidler eller andre velfærdsteknologier før eller siden.
Derfor bør det også være åbenlyst, at hjælpemidler skal bevilliges og indkøbes baseret på viden, faglighed, kvalitet og langsigtede bæredygtige løsninger. Men desværre er det ikke altid den mulige virkelighed i dagens Danmark. Der er flere og flere eksempler på, at hjælpemidler "dem køber du da bare på byggemarkedet eller i supermarkedet".... eller de kan da bare købes ind som standardvarer "one-size-fits-all" på en stor offentlig indkøbsaftale.
Der er mange tabere og ikke mange vindere på den udvikling. En rollator eller en kørestol er ikke bare en standardvare for de fleste. Der er forskellige behov på land og i by, for stor og for lille, for ung og for gammel. Når hjælpemidler indkøbes på byggemarkedet eller i detailhandlen eller når offentlige centraliserede indkøbssystemer indkøber den mere simple standardmodel til flertallet, får ingen den optimale løsning og dermed heller ikke mulighed for at leve et selvstændigt og så normalt et hverdagsliv som muligt. Og så er der ikke meget sparet for hverken borger eller samfund.
Rette hjælpemiddel til rette borger forudsætter, at der er rammer for, at den rette faglighed og viden kommer i spil i bevillings- og indkøbsprocessen.
I Danish.Care er vi meget optaget af et tæt vidensbaseret samarbejde med både brugere samt fagprofessionelle terapeuter, sagsbehandlere og indkøbere i kommunerne, så vi i fællesskab kan arbejde for, at de rigtige løsninger finder vej til den rette borger, og så vi sikrer, at mennesker med funktionsnedsættelser har optima-le muligheder for at leve et aktivt liv på egne betingelser med familie, venner, fritid og job.
Vi ser derfor også rigtig meget frem til, at Health & Rehab Scandinavia messen til maj endnu engang slår dørene op for tre dages fagmesse med seminarer, oplæg og produktpræsentationer og politiske debatter. Her mødes alle partnere i sektoren for at blive opdateret på hvad, der rør sig og for at møde kollegaer og samarbejdspartnere fra social- og sundhedssektoren, der også søger faglig udvikling, ny viden og inspiration.