23948sdkhjf

Kolleger i plejen træner sammen til bedre arbejdsmiljø

Flere arbejdspladdser er nomineret til Arbejdsmiljøprisen. Det gælder blandt andet Fælles Akut Modtagelse på Sygehus Sønderjylland og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune har eksperimenteret med ugentlig holdtræning for sine medarbejdere. Resultaterne har været så overbevisende, at indsatsen nu er gjort permanent.

35 minutter om ugen er medarbejderne i ældreplejen til styrketræning i hold i løbet af arbejdstiden med det formål at ruste dem til de fysiske krav i arbejdet og forebygge nedslidning.

- Vi tænker meget over, hvordan vi matcher de fysiske krav, der er til arbejdet i plejen. Vi ved, at styrketræning hjælper på smerter. Men det nye her er at betragte det som en arbejdsopgave på lige fod med andre arbejdsopgaver, siger Vibeke Andersen fra Arbejdsmiljø København, der er projektleder på indsatsen ’Træning i arbejdstiden’.

Målgruppen for indsatsen er alle medarbejdere i plejen samt køkken- og rengøringsmedarbejdere. Hver medarbejder får en opstartssamtale med en fysioterapeut for at udpege de relevante øvelser og sikre en god træningsopstart. Og så bliver træningen altid afviklet i hold, og det er der en grund til.

- Det drejer sig om en målgruppe, hvor vi ved, at hvis vi ikke træner alle sammen, så ville mange falde fra. Så ville vi kun nå dem, der trænede i forvejen. Derfor er det vigtigt, at vi alle sammen træner, ligesom holdtræning styrker sammenholdet, siger Vibeke Andersen.

Med en stor stab af medarbejdere har det også krævet en bred involvering af medarbejdere og ledere. MED-udvalgene i forvaltningen har således spillet en nøglerolle for at koordinere og implementere indsatserne. 

Sygehus Sønderjylland
Sygehus Sønderjylland er nomineret på baggrund af sygehuset initiativ med oplæring af nyuddannede sygeplejersker, der er steget fra kun tre ugers oplæring – nu får de to måneder.

Trivslen er steget markant på grund af projektet.

Tilbage i 2017 fik Fælles Akut Modtagelse, Sygehus Sønderjylland i Aabenraa et påbud af Arbejdstilsynet. De ansatte oplevede en stor arbejdsmængde, et højt tidspres og mange sygemeldinger – og så var der ubesatte sygeplejestillinger. Noget var nødt til at ske.

- Vi fik kun ansøgninger fra nyuddannede, og der var kun ressourcer til at lære dem op i tre uger uden for vagtplanen. Vi står til daglig med de mest syge patienter, og det er vigtigt, at personalet føler sig rustet til at håndtere dem, siger arbejdsmiljørepræsentant og sygeplejerske Tine Erlandsen.

Økonomisk hjælp fra regionen betød, at der var midler til at forbedre oplæringsprogrammet for nyuddannede sygeplejersker. Det blev besluttet, at de nyuddannede kunne få to måneders oplæring i stedet for de tre uger, der var normen. Nu følges de nyuddannede med to erfarne sygeplejersker gennem de to måneders oplæring og modtager faglig undervisning af sygeplejersker. Oven i det får de simulationstræning og træning i at lægge et perifert venekateter. 

Derudover diskuterer afdelingen hver måned, hvad status er med sygefraværet – og fraværet er nedadgående. 

Om Arbejdsmiljøprisen

Arbejdsmiljøprisen uddeles af Arbejdsmiljørådet til fire arbejdspladser, som gør noget særligt for arbejdsmiljøet, og som kan inspirere andre. De 12 nominerede arbejdspladser og de fire vindere udvælges af en dommerkomite, der består af repræsentanter fra DA, FH, KL, Lederne og Akademikerne og formand for Arbejdsmiljørådet Cristina Lage.

Vinderne af Arbejdsmiljøprisen 2020 kåres tirsdag den 21. april i DGI-byen i København.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078