23948sdkhjf

Vacciner mindsker smitterisikoen markant på plejehjem

Der er nu kommet de første tal på, hvor effektive coronavaccinerne er i Danmark.

Vaccinen fra Pfizer/BioNTech har vist en effektivitet på 64 procent for plejehjemsbeboere og 90 procent for social- og sundhedspersonale. Det viser en undersøgelse fra Statens Serum Institut (SSI), der er den første af sin slags i Danmark.

Undersøgelsen er lavet ved at sammenligne smitten blandt en gruppe af vaccinerede med en gruppe, der ikke har fået vaccinen.

Målt syv dage efter

Effektiviteten er et tal for, hvor god vaccinen er til at reducere risikoen for sygdom.

Den er målt ved at se på, hvor mange der er blevet syge med coronavirus, syv dage efter at de fået andet stik med vaccinen, sammenlignet med den anden gruppe.

Der ses en høj effektivitet af Pfizer/BioNTech-vaccinen syv dage efter anden dosis, skriver seruminstituttet.

- For hver vaccinerede, der bliver smittet, bliver tre ikke-vaccinerede smittet, siger konstitueret afdelingschef Palle Valentiner-Branth om vaccinens effektivitet på plejehjemsbeboere.

Og for de yngre er effekten endnu bedre: For hver vaccineret person, der bliver smittet, bliver 10 ikke-vaccinerede smittede.

Palle Valentiner-Branth understreger, at det ikke er unormalt, at vacciner er mindre effektive for ældre mennesker end den generelle befolkning.

- Vi ser for mange vacciner, at jo ældre man er, og jo flere andre fysiske sygdomme man har, jo dårligere reagerer man på vacciner, siger han.

Palle Valentiner-Branth tilføjer, at smitten og antallet af coronadødsfald er faldet markant på landets plejehjem i perioden, hvor vaccinerne er blevet rullet ud.

Vacciner kan give mildere forløb

Det skal dog også ses i lyset af den omfattende nedlukning i Danmark i samme periode.

Der er ikke set på risikoen for indlæggelser og død i undersøgelsen. SSI skriver, at det godt kan være, at vaccinerne giver mildere forløb for dem, der bliver smittet, selv om de har fået vaccinen. Det vil SSI belyse yderligere.

- Det er stadig tidligt i programmet, siger Palle Valentiner-Branth.

- Det er mindre end to måneder siden, vi startede med at vaccinere, og vi må have længere tids opfølgning for at sige noget mere håndfast om den faktisk effekt blandt plejehjemsbeboere.

Plejehjemsbeboerne i SSI's undersøgelse havde en gennemsnitsalder på 84 år, mens sundhedspersonalet i gennemsnit var 47 år. Samlet indgår 39.040 beboere på plejehjem og 331.039 sundhedsarbejdere i undersøgelsen.

I det forsøgsstudie, som Pfizer/BioNTech har fået godkendt vaccinen på i EU, har vaccinen en dokumenteret effekt på 95 procent.

Det kan ikke direkte sammenlignes med SSI's undersøgelse. I studiet fra Pfizer/BioNTech indgår over 36.000 forsøgspersoner. 1600 er over 75 år, hvoraf kun ti er over 85 år.

Kilde: /ritzau/

Artiklen er en del af temaet COVID-19.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079