Ny vaccinekalender skaber dyb frustration hos patienter
Patienter med kroniske og alvorlige sygdomme bliver ikke længere prioriteret i vaccinationskalenderen.
Det både forarger og frustrerer Danske Patienter, som savner faglige argumenter for ændringen.
Sunhedsstyrelsen har netop opdateret vaccinationskalenderen og slået gruppe 10, 11 og 12 sammen til én gruppe, hvor alder dikterer rækkefølgen. Organisationen tolker den nye prioritering sådan, at borgere med kroniske sygdomme under 50 år ikke længere i øget risiko for at få et alvorlig forløb med corona.
- Myndighederne og regeringen har hele tiden stået på princippet om, at vi skal værne om de svageste i samfundet. Nu er der åbenbart kommet et hensyn om praktik og let administration, der vejer tungere, siger formand Klaus Lunding fra Danske Patienter.
Med ændringen vil mange patienter, som i forvejen har været isoleret i et år, skulle vride den sidste tålmodighed frem, når deres planlagte vaccination bliver rykket med op til tre måneder – hvis vaccineleverancerne holder stik.
- Det er lang tid ekstra – og det rammer altså ikke kun den enkelte patient, men også familien omkring, som har levet meget forsigtigt det seneste års tid. Nogle har afskåret deres børn fra at se venner, mens andre har delt sig op på forskellige adresser for at minimere smitterisikoen. Det her påvirker rigtig mange mennesker, som ikke kan tage del i genåbningen af samfundet, siger Klaus Lunding.
Kattelem vil skabe kaos og skuffelser
Udmeldinger fra Sundhedsstyrelsen har givet patientforeninger, folketingspolitikere og Sundhedsministeriet troen på, at man i den nye kalender har lavet en kattelem til de særligt sårbare, så de kan komme med i gruppe 5.
Men når man nærlæser det nye materiale, bliver gruppe 5 i praksis skærpet, så det ifølge Danske Patienter bliver endnu sværere at trænge igennem nåleøjet, fordi man både skal visiteres af sin egen praktiserende læge og en læge fra hospitalet.
- Det er uklar kommunikation, som blot vil skabe endnu mere forvirring hos borgerne. Det eneste, man kan gøre som patient, er nu at ringe til sin praktiserende læge og hospitalet for at komme i gruppe 5. Det vil både lægge et pres på systemet, som netop var det, man ville undgå med aldersrækkefølgen, og efterlade mange patienter skuffede, fordi de vil få et nej. Så den nye kalender er lose-lose for både patienter og system, siger Klaus Lunding.